Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters |

Er zit niet genoeg kracht in mijn stem en daar wil ik iets aan doen!

Ik heb een zéér zachte stem. Mensen moeten zich steeds concentreren om naar mij te luisteren. Aan de telefoon moet ik vaak herhalen wat ik zeg omdat ik niet verstaanbaar ben. Soms merk ik dat mensen knikken hoewel ze me echt niet begrepen hebben. Is er teveel achtergrondgeluid dan is een conversatie onmogelijk. Ben ik moe of gestresseerd dan is het net of mijn volumeknop helemáál dichtgedraaid zit! Het is gewoon heel vermoeiend om naar mij te luisteren en ik wil daar graag iets aan doen, voor mijn omgeving maar ook voor mezelf. Moet ik naar een stemcoach of hoe pak ik dit best aan? 

Om er voor te zorgen dat je stem verder draagt en dat je minder moeite moet doen om te spreken, moet je je stemtechniek veranderen. Je kunt je ademhaling optimaliseren: door je middenrif en je flanken mee te gebruiken kun je een luider volume produceren. Ook de houding van je hoofd bepaalt mee in welke mate je stembanden het best geluidstrillingen kunnen genereren. Verder kun je oefenen om je mondholte meer als klankkast te gebruiken. Nu blijft je stem als het ware in je keel steken. Door je mondspieren intensiever te gebruiken, zul je beter articuleren.

Je laat je best begeleiden om een voller stemgeluid te krijgen. Je kunt bij een stemcoach gaan maar ook bij een logopedist. Zij helpen heel wat mensen hun stemgebruik te verbeteren, vooral ik het kader van hun beroep: zangers, leerkrachten receptionisten… Je kunt bijkomend ook dictielessen volgen: daar wordt ook veel aandacht besteed aan het juiste gebruik van je stem, en het is leuk om hier in groep aan te werken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '