Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Estee Janssens via Unsplash

Schrijf je goals op en/of maak een overzichtelijke mindmap.

9 TikTok-tips die je kunnen helpen om doelen te stellen én ze ook te bereiken

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Anno 2022 is er weinig dat TikTok niet weet. Het videoplatform kan je dit jaar misschien zelfs helpen om die goede voornemens te blijven volhouden, doelen te stellen en je dromen na te jagen.

Het stellen van doelen kunnen we allemaal, maar ze ook werkelijk bereiken? Dat is andere koek. We verliezen snel ons zelfvertrouwen wanneer blijkt dat het najagen van die dromen toch net iets moeilijker is dan verwacht, en dan is het verleidelijk om op te geven. Laat dit een jaar zijn waarin het je wel lukt om die wereldreis in te plannen, een carrièreswitch te maken of meer self-love te tonen. Deze TikTok-hacks helpen je om eindelijk aan die toekomst waar je al zo lang van droomt te timmeren.

Pen je goals neer.

Neem het van komiek Steve Harvey aan: je goede voornemens opschrijven, kan wonderen doen. Hou ze dus niet in gedachten, maar pen ze neer. Op die manier verhoog je je verantwoordelijkheid om ze vol te houden, kan je jezelf beter aan je doelstellingen herinneren als je het even moeilijk hebt, kan je je beter focussen op een bepaalde tijdslimiet die je jezelf hebt gegeven om je droom te verwezenlijken, maak je jezelf beter bewust van de kansen die je krijgt én het is bewezen dat het je helpt om je doelen sneller te halen. En geef nu zelf toe: er voelt niets beter dan het doorstrepen van je goals eens je ze bereikt hebt.

@cannycrystals

Let’s manifest together 🥰🖤 Let me know what your biggest goal is! #manifest #manifesting #manifestation #intentions #goals #spiritual

♬ original sound – Mindset Zone

Maak een vision board.

Je hoeft geen kunstenaar of collage-expert te zijn om voor jezelf een handig vision board te maken. Zoek online of in tijdschriften afbeeldingen die je kan gebruiken en erop kan plakken, gebruik verschillende kleuren en maak op het bord een aantal categorieën op basis van wat belangrijk is voor jou, zoals je gezondheid, gezin en/of carrière. Maak er iets moois van en hang het in je slaapkamer, de hal of het toilet om je er dagelijks aan te herinneren aan welke dingen je kan werken.

Focus op het heden.

Je moet beginnen waar je nú staat om aan je doelen toe te kunnen werken. Daarom raadt deze TikTokker aan om een lijstje te maken waarop je je huidige toestand op het vlak van je carrière, je persoonlijkheid en je mentale gezondheid in een aantal woorden samenvat. Maak vervolgens een tweede lijst met dezelfde drie categorieën, maar schrijf eronder wat je in de toekomst op dat vlak graag zou willen bereiken. Wil je het allemaal net dat tikkeltje overzichtelijker en mooier maken? Maak er dan een kleurrijke mindmap van!

@wonsulting

New year, new goals: this is how you accomplish #2021goals with a visionboard, the #Wonsulting way 👀💡#fyp #goalsetting #goalsetting2021

♬ Pennies from Heaven – Louis Prima

Ga met één idee tot het uiterste.

Ben jij zo iemand die aan het begin van het jaar tientallen goede voornemens neemt, maar er uiteindelijk geen enkele kan volhouden? Je bent heus niet alleen! Daarom stelt TikTok je voor om jezelf te dwingen maar één doel na te streven en al je andere goede voornemens overboord te gooien. Maar misschien wil je nu eenmaal een roman schrijven én een carrièreswitch maken én tegen het einde van het jaar 5 kilometer kunnen lopen. Begin daarom met één doel en concentreer je pas op het volgende als je je eerste doelstelling behaald hebt. Hoe meer dromen je ook effectief kan najagen, hoe meer zin je zal krijgen om ook het volgende doel op je lijstje te bereiken. Wedden dat je het zo wél volhoudt?

Stel een contract op met jezelf.

Het is niet voor iedereen even motiverend om iets neer te pennen, want die waslijst aan doelen kan je uiteindelijk ook afschrikken en zelfs demotiveren. Gelukkig bestaan er volgens TikTok een aantal mindsetshacks die je kunnen helpen bij het neerpennen én uiteindelijk verwezenlijken van je doelen. De bedoeling is vooral om tijdens het schrijven goed na te denken over waar je binnen dit en x aantal maanden wil staan. Is het voor jou te overweldigend om al je doelen een voor een neer te pennen, stel dan een contract op met jezelf. Beloof jezelf bijvoorbeeld iets cadeau te doen op voorwaarde dat je je goede voornemens kan volhouden. Die mentale oefening zou je uiteindelijk kunnen helpen om door te zetten.

Maak kleine puzzelstukjes van je doel.

Verdeel je dromen in kleine stapjes om ze daarna op je eigen tempo helemaal op te bouwen. Vraag jezelf tijdens het opschrijven van je doelen af of er iets is wat je vandaag of deze week nog kan bereiken. Als het je doel is om dit jaar 50 boeken te lezen, schrijf dan op hoe je dat stap voor stap wil aanpakken. In plaats van jezelf te dwingen om 600 pagina’s op een week te lezen kan je misschien een hoofdstukje per dag lezen. Zo maak je het minder stresserend en vooral een pak aangenamer.

Maak gebruik van cijfers.

Wat zijn de de dingen die je de komende dagen wil bereiken? Deze TikTok wil dat je erachter komt. Het gaat er niet om dat je al die dromen ook effectief – althans niet nu – verwezenlijkt, het gaat er wel om dat je jezelf eraan moet blijven herinneren dat dromen mag. Neem je dagboek, een whiteboard of je favoriete notitieapp, schenk wat wijn of koffie voor jezelf in en neem een paar uurtjes de tijd om al je dromen in een bucketlist te gieten en ze te nummeren. Je zal er daarna extra veel voldoening uithalen als je het aantal ziet slinken, erewoord!

Houd je goede voornemens voor jezelf.

Je goede voornemens delen met anderen kan motiverend werken, maar volgens deze TikTokker kan ook het verzwijgen van je doelen een positieve invloed hebben. Door je niet te laten beïnvloeden door de druk van anderen bouw je zelfvertrouwen op en kan je eindelijk wat meer tijd nemen voor je eigen prioriteiten. Wedden dat je er achteraf ook enorm veel voldoening uithaalt als blijkt dat het je helemaal op je eigen houtje gelukt is?

Weet wie je wil worden.

De sleutel tot succes volgens deze TikTok? Niet focussen op wat je nog wil bereiken in het leven, maar wel op wie je in de toekomst graag zou worden. Zet dus geen concrete doelen, maar wel jezelf op de allereerste plaats.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '