Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© unsplash

‘Jij kan me echt laten lachen' of ‘Ik kan volledig mezelf zijn bij jou'.

Maak je omgeving gelukkig met deze 17 complimentjes die niet over uiterlijk gaan

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het doet deugd om een complimentje te krijgen en te geven, maar helaas zijn die heel vaak op ons uiterlijk gericht terwijl we natuurlijk veel meer zijn dan dat. Speciaal voor complimentendag verzamelden we enkele complimenten die helemaal niks met je voorkomen te maken hebben. Zo kan je iemand zijn/haar/hun dag maken, zonder de focus op de looks te leggen.  

Blond of bruin haar, blauwe of bruine ogen, een grote of een kleine neus, wel of geen sproetjes, een spleetje tussen de tanden of een recht gebit, enzovoort. We worden allemaal geboren met een ander uiterlijk, dus kunnen we niks – of toch weinig doen – aan hoe we eruitzien. Het is dan ook tof als je een complimentje krijgt dat niets te maken heeft met je fysieke voorkomen, maar wel met een eigenschap of je gedrag. Dat laatste heb je namelijk helemaal zélf in de hand: je hebt ervoor gewerkt, ervoor gekozen, het ontwikkeld of het voor elkaar gekregen. Tegelijkertijd toon je zo ook dat iemand veel meer is dan enkel zijn/haar/hun ‘buitenkant’. Wij geven graag enkele mooie voorbeelden van complimenten op het innerlijke.

‘Je kan zo goed luisteren.’

We leven in een superdrukke maatschappij waarin niemand eigenlijk veel tijd heeft. Heb je iemand in je vriendenkring die ondanks zijn of haar drukke agenda toch altijd de tijd neemt om rustig naar je verhaal te luisteren, dan is die persoon goud waard.

‘Je bent zo’n sterk persoon.’

Heb je een vriend(in) voor wie het leven er de laatste tijd niet altijd even rooskleurig uitzag en die deze moeilijke periode met glans heeft doorstaan? Vertel haar/hem/hen hoezeer je hem/haar/hen daarvoor bewondert.

‘Jij inspireert me.’

In plaats van stiekem jaloers te zijn op die ene vriend(in)/collega/kennis die alles zo mooi voor elkaar heeft, kan je hem/haar/hen net vertellen dat hij/zij/die jou doet dromen en inspireert om hetzelfde te bereiken.

‘Je bent een heel goede vriend(in).’

Goede vrienden zijn meestal op één hand te tellen. Neem deze niet als vanzelfsprekend. Laat zien dat je hen apprecieert door te vertellen dat je hun vriendschap enorm waardeert.

‘Jij kan me echt laten lachen.’

Humor maakt het leven toch nog net dat tikkeltje mooier. Ken je iemand die altijd een glimlach op jouw gezicht weet te toveren met zijn/haar/hun verhalen? Laat hem/haar/hen dat dan eens weten.

‘Ik kan volledig mezelf zijn bij jou.’

Ben ik te luid? Moet ik deze stilte doorbreken? Zou ik die frietjes met mijn handen mogen eten? Niks is erger dan jezelf niet kunnen zijn. Voel je je echt thuis bij iemand, zet die persoon dan figuurlijk eens in de bloemetjes.

‘Ik ben blij dat ik je ken.’

Kan je iemand niet meer missen of zou je je geen leven meer kunnen voorstellen zonder? Breng die persoon daarvan op de hoogte door simpelweg te zeggen dat je blij bent dat je hem/haar/hen kent.

‘Ik vertrouw je.’

Vertrouwen bouw je heel langzaam op en, eenmaal het beschadigd is, is het moeilijk om het weer voor de volle honderd procent te herstellen. Ken je iemand waaraan je je grootste geheimen zou toevertrouwen, wrijf dan in je pollekes en bedank hem/haar/hen met dit complimentje.

‘Je leert me veel.’

Je bent nooit te oud om te leren en van sommige mensen steek je keer op keer weer iets op. Ze verrijken je leven met hun kennis, dus maak hen deze keer iets wijzer met dit bedankje.

‘Ik ben trots op je.’/’Je mag trots zijn op jezelf.’

Het kan geen kwaad om af en toe eens goed te stoefen over iemand, en doe dit dan maar recht in zijn/haar/hun gezicht door te zeggen dat je zo fier bent als een gigantisch grote gieter.

‘Je maakt me gelukkig.’

Krijg je een gelukzalig gevoel als je tijd spendeert met je lief, beste vriend, mama of zus? Laat hem/haar/hen dan nooit meer los en deel die gevoelens.

‘Je hebt een hart van goud.’

Zit de liefste persoon ter wereld toevallig in jouw vriendenkring of familie? Maak zijn/haar/hun hartje nog een tikkeltje groter door hem/haar/hen daarop te wijzen.

‘Je bent mijn voorbeeld.’

Kijk je naar iemand op en is die persoon jouw rolmodel? Zeg dan dat niet Iron Man of Spider-Man, maar hij/zij/die jouw grote superheld is!

‘Je bent uniek.’

In een wereld met meer dan zeven miljard mensen, is het tof om geen grijze muis te zijn. Wil je iemand speciaal doen voelen, zeg die persoon dan dat hij/zij/die uniek is.

‘Je blijft me keer op keer verbazen.’

Liep iemand een marathon, stampte hij/zij/die een eigen bedrijf uit de grond of combineert hij/zij/die een job met het opvoeden van twee kindjes, laat die persoon weten dat je zijn/haar/hun verwezenlijkingen bewonderenswaardig vindt.

‘Je haalt het allermooiste in mij naar boven.’

Vrienden halen het allerbeste in elkaar naar boven. Zoiets zeggen tegen hem/haar/hen is dus echt hetzelfde zeggen als ‘je bent een goede vriend(in)’, maar dan op een nog intiemere manier.

‘Ik zie je graag!’

Last but not least: het mooiste complimentje van allemaal! Hou je van iemand, zeg het dan ook. Ga er niet gewoon vanuit dat die persoon dat wel weet. Die vier woorden horen doet immers zoveel deugd.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '