Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Denk toch altijd twee keer na voor je een pilletje slikt

Belgen zijn voorzichtig met zelfmedicatie

Een pilletje tegen pijnlijke maandstonden, een bruistablet tegen hoofdpijn, siroop om het hoesten tegen te gaan, en noem maar op. Onze medicijnkast thuis zit vol met medicatie voor elk kwaaltje tegen te gaan. Test Aankoop onderzocht in hoeverre de Belg aan zelfmedicatie doet.


Je hoeft écht niet voor elk kwaaltje naar de dokter, dat weten wij ook wel. In de apotheker kan je honderden medicijnen vinden waarvoor je geen doktersbriefje nodig hebt en op het internet vindt je alle symptomen, de behandeling en de dosering van een geneesmiddel. Het is dan ook begrijpelijk dat we niet meer voor het minste onze huisarts een bezoekje brengen.

Geen grote pillenslikkers


Gelukkig zijn de Belgen volgens Test Aankoop geen grote pillenslikkers. We wachten liever eventjes en we gaan ervan uit dat het kwaaltje of het ongemak vanzelf terug weggaat. Maar 84% van de Belgen geeft aan 1 medicijn per maand in te nemen.

We worden langs alle kanten aangemoedigd om zorg te dragen voor onszelf. Door de reclamewereld, bijvoorbeeld. De gemiddelde Belg volgt die trend, maar niet zonder zich eerst te informeren. De meesten onder ons (66%) zoeken eerst hun kwaaltjes online op voor ze naar de dokter gaan. Er zijn maar heel weinig belgen (7%) die dokter internet voor de volle 100 procent vertrouwen.

Niet experimenteren


En dat is goed. Want het kan gevaarlijk zijn om met medicatie, zelfs zonder voorschrift, te experimenteren. We gaan er vaak van uit dat plantaardige of vrij verkrijgbare geneesmiddelen geen nevenwerkingen kunnen hebben maar dat is niet zo. Naast verschillende nevenwerkingen die bijna alle medicijnen met zich mee brengen, zijn er nog andere risico’s aan zelfmedicatie verbonden.

Zo kan je een verkeerde zelfdiagnose stellen, een te lage of te hoge dosis nemen, onnodige medicatie innemen en te laat een dokter inschakelen als het toch nodig blijkt te zijn. Daarnaast kunnen enkele medicijnen die voorschriftvrij te verkrijgen zijn, verslavend werken. Je denkt dus altijd beter twee keer na vooraleer je een onschuldig uitziend pilletje slikt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '