Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

10 dingen die er met je lichaam gebeuren als je stopt met roken

Of je nu vijftien dagen of vijftien jaar rookt, ermee stoppen is hoe dan ook de beste oplossing. Niet alleen voor je lichaam, ook voor je portemonnee.

20 minuten nadat je bent gestopt met roken, is je bloeddruk weer normaal.

 

8 uur nadat je bent gestopt met roken, is de koolstofmonoxide in je bloed al voor de helft gezakt en is je zuurstofniveau weer normaal.

 

48 uur nadat je bent gestopt met roken, heb je weer minder risico op een hartaanval. Elk spoortje nicotine is uit je lichaam verdwenen. Je reuk- en smaakzin worden weer normaal.

 

72 uur nadat je bent gestopt met roken, worden je longen weer groter en heb je meer energie.

 

2 weken nadat je bent gestopt met roken, versnelt je bloedsomloop. Die gaat er de volgende tien weken trouwens alleen maar op vooruit.

 

3 tot 9 maanden nadat je bent gestopt met roken, moet je veel minder hoesten en niezen en verdwijnen je ademhalingsproblemen. Je longcapaciteit stijgt met 10%.

 

1 jaar nadat je bent gestopt met roken, heb je de helft minder kans op een hartaanval.

 

5 jaar nadat je bent gestopt met roken, heb je weer evenveel risico op een herseninfarct als een niet-roker.

 

10 jaar nadat je bent gestopt met roken, is je risico op longkanker weer gelijk aan dat van een niet-roker.

 

15 jaar nadat je bent gestopt met roken, heb je weer evenveel risico op een hartaanval als een niet-roker.

 

Bron: santenatureinnovation.com

 

Hoe verslaafd ben jij aan roken?

Wil je weten hoe verslaafd jij aan nicotine bent? Neem enkele minuten de tijd om zes vragen te beantwoorden op de site Tabacstop.be en je weet het meteen.

 

Hoe kan je stoppen met roken?

Sommige mensen hebben geen hulp nodig en kunnen na een serieuze bezinning van de ene dag op de andere stoppen met roken. Het overlijden van een naaste of het opduiken van een ernstige ziekte kan ook een reden zijn om te willen stoppen.

Anderen hebben hulp nodig en stappen naar de dokter voor een behandeling met medicatie. Rokers kunnen ook via technieken als hypnose, accupunctuur of homeopathie afkicken. Let wel op met die methodes: ze zijn niet voor iedereen geschikt. Vraag raad aan je arts.

Als je je niet sterk genoeg voelt om alleen te stoppen, kan je altijd naar een callcenter bellen. Zij zijn elke werkdag tussen 15u en 19u bereikbaar op het nummer 0800 111 00.

Kijk voor nog meer info op de site Tabacstop.be.

 

Stoppen met roken = jaarlijks 1.900 euro besparen

Stoppen met roken is ook heel goed voor je portemonnee. Wie een pakje per dag rookt, bespaart maar liefst 1.900 euro. Dat zijn véél handtassen en schoenen.

 

Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '