Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

En verbranden?

Kunnen we ook bruin worden door een raam?

Op school, op je werk of tijdens een gelukzalig middagdutje: ook als je binnen zit, doet het deugd om de zon op je gezicht te voelen. Maar worden we ook bruin wanneer de zonnestralen door een raam naar binnen komen?

Fun fact: dat kan wel degelijk. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn – werken, betaald worden én tegelijk een bronzy glow krijgen. Al zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

 

Even een fysicalesje! Er bestaan drie soorten zonnestralen: UVA, UVB en UVC. Van UVC-stralen merken we eigenlijk amper iets, want die worden gefilterd door de ozonlaag. UVA-stralen hebben wel een impact: dat zijn de stralen waardoor je bruin wordt. En die stralen komen gewoon door het glas van een raam naar binnen.

 

Achter een raam word je dus ook bruin, al zijn de stralen dan volgens dermatologe Stéphanie Delafaille een pak minder intens. Toch is het slim om je ook in te smeren als je binnen in de felle zon zit. Ook achter glas kan je verbranden, en door lang in de zon te zitten veroudert je huid een stuk sneller. En vroegtijdig rimpels krijgen? No, thank you!

 

Terug naar de les: vooral UVB-stralen zijn de slechteriken. Dat type veroorzaakt onder anderen zonneslagen en huidkanker. Het goede nieuws is wel dat UVB-stralen grotendeels tegengehouden worden door een raam. Daarnaast zorgen zowel UVA- als UVB-stralen voor de aanmaak van vitamine D, dus je krijgt je vitaminen ook binnen als je binnenzit. En dat is mooi meegenomen!

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '