Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images via Unsplash+

1. Je immuunsysteem krijgt een boost.

5 redenen om toch maar eens een koude douche te nemen

Annelies Hart

Als jij je je weleens op de wellness- of gezondheidskant van sociale media begeeft, heb je het vast al gemerkt: ijsbaden en -douches zijn helemaal in! Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van wat voor velen een ijskoude marteling lijkt?

Boost voor je immuunsysteem.

Zeker nu we de zomer over enkele weken inwisselen voor koeler en natter herfstweer, is een sterk immuunsysteem lekker handig. Niemand wil om de haverklap snipverkouden rondlopen, toch? Gek genoeg is ijskoud water in dat opzicht beter voor je lijf dan je normale douche- of badtemperatuur. De schok van koud water kan de bloedcellen die infecties bestrijden (leukocyten) stimuleren. Uit een onderzoek in Nederland bleek dat mensen die negentig dagen lang 30, 60 of 90 seconden koud douchten, zich 29 % minder ziek meldden op het werk dan mensen die telkens weer voor warm water gingen.

Minder depressieve gevoelens.

Hoewel je misschien niet meteen blij wordt van het gedacht aan een koude douche, kan het net wél dat effect op je hebben achteraf. Frequent koud douchen of baden heeft namelijk een invloed op je mentale welzijn. Zo toonde een onderzoek uit 2020 in Groot-Brittannië aan dat 61 mensen die een 10 weken durende cursus volgden om te leren zwemmen in koud zeewater, een grotere verbetering in stemming en welzijn ervoeren dan 22 van hun vrienden en familieleden die warm en droog aan de kant bleven. Bijkomend onderzoek suggereert ook dat koud water je veerkrachtiger maakt op mentaal vlak en angstgevoelens vermindert.

Goed tegen ontsteking en spierpijn.

Koude temperaturen zorgen ervoor dat je bloedvaten zich vernauwen (vasoconstrictie). Wanneer dat gebeurt, verplaatst het bloed zich naar de kern en de vitale organen van je lichaam. Het bloed wordt tijdens dit proces natuurlijk rijk aan zuurstof en voedingsstoffen.

Als je lichaam weer opwarmt, zetten de bloedvaten uit (vasodilateren), waardoor het zuurstofrijke bloed weer naar je weefsels stroomt. Terwijl het terugstroomt, helpt het ontstekingen weg te spoelen, waardoor je minder spierpijn hebt na een sessie goed sporten.

Verbetert je slaap.

Heb je moeite met in slaap vallen of doorslapen? Probeer eens een koude douche te nemen voor je je bed in kruipt. Het koele water zal ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur daalt, en die daling doet je lijf ontspannen waardoor je kalmer naar dromenland gaat.

Gevoel van trots.

Dit is misschien geen échte reden om het koude water te trotseren, maar kan je toch motiveren om het eens te proberen. Als je altijd weigerachtig hebt gestaan tegen koud water, maar het je toch lukt om die 30 seconden onder een koude douche te staan of in dat koude bad te zitten, voel je je on top of the world. Inclusief onmiddellijk een mentale boost én trots gevoel achteraf. Wedden dat je het nog eens zal willen doen?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '