Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

4. Een wollen trui mag je niet aan een kapstok laten drogen.

HOW TO: zo overleeft jouw wollen trui de wasbeurt

‘ Ochtends is de weg naar het werk nog steeds een tikkeltje bevriezen en dus grijp je volop naar je warmste truien. Hoe je jouw wollen vriend precies hoort te wassen, kan je niet langer aan mama over laten nu je op jezelf woont. Daarom dat Flair even duidelijkheid schept in de mythes over wol wassen.

1. Je kan wol alleen met de hand wassen.

Neen, je hoeft wol niet uitsluitend met een handwasje te verschonen. De meeste wasmachines beschikken namelijk over een speciaal wolprogramma. Het behandelt jouw favoriete trui met alle zachtheid. Als je toch voor een handwas gaat, vul je jouw badkuip best met lauw water (nooit warmer dan 30 graden!) en een scheutje wasmiddel. Laat de wollen kleding een tiental minuutjes dobberen, vis het goedje daarna uit bad en spoel het nog even na. Zo, deze mythe is alvast de wereld uit geholpen.

2. Je mag een wollen sweater strijken.

Het kan, maar het is vreemd. Stel dat je toch met dit idee zit, prent je dan in dat je het strijkijzer best op enkele centimeters van de wol moet houden zodat je ‘m niet beschadigd.

3. Bij een gemengde samenstelling kies je voor dat met de hoogste waarde.

80 procent katoen en 20 procent wol. Damn, wat nu? Stel het wasprogramma altijd in op de zwakste vezel, anders gaat je favoriete trui in no time krimpen en kan je het net zo goed naar je kleine zusje doorspelen. Voor wol, zijde en synthetische stoffen als polymide opteer je best voor een fijn wasprogramma.

4. Een wollen trui mag je niet aan een kapstok laten drogen.

Klopt! Sterker nog: je mag een wollen trui nooit of te nimmer ophangen aan een kledinghanger. Daarmee beschadig je de wol en zal de trui gaan lubberen.

5. Je kan een wollen trui in de droogkast stoppen.

No, don’t. Leg je wollen kleding te drogen op een propere handdoek. Rol het geheel op als een snoepje en druk er zachtjes op. Op die manier pers je het opgeslorpte water uit de wol. Ontrol het boeltje en laat je trui op een andere handdoek verder uitlekken. Doordat je het stuk horizontaal laat drogen, verliest het z’n pasvorm niet.

6. Als de wol begint te pluizen, zal je een nieuwe trui moeten aanschaffen.

Helemaal niet, jouw favoriete kledingstuk is nog niet verloren. Er bestaan genoeg manieren om de pluisjes te bestrijden. Meer weten? Check dan onze handige lijst met tools om het pluizen tegen te gaan.

7. Aan een statische trui kan je niets veranderen.

Probeer jouw trui vochtig te maken, in een plastic zak te stoppen en het pakje in de diepvriezer te laten overnachten. De volgende ochtend ontdooi je het geheel en als alles goed gaat, zal je trui weer (zijde)zacht aanvoelen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '