Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

We vroegen de mening van een dermatoloog.

Helpt gezichtsfitness nu echt om rimpels te voorkomen?

Van ‘Yoga voor een jonger gezicht’ tot ‘De beste gezichtsoefeningen om rimpels tegen te gaan’: als we magazines en blogs mogen geloven, moeten we massaal gekke bekken trekken als we er zo lang mogelijk jong uit willen zien. Maar haalt al dat tuiten en stretchen wel echt iets uit? We vroegen het aan dermatoloog Jetske Ultee.


Facial yoga oftewel fitness voor je gezicht is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dagelijks je gezichtsspieren trainen zou helpen om verslapping van de huid en rimpelvorming tegen te gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

‘Heel vreemd is die gedachte ook niet. Als je met sporten je lichaam in vorm kan krijgen, waarom zou dat dan niet met je gezicht kunnen?’ zegt dermatoloog Jetske Ultee. Al heeft ze toch haar twijfels bij de effectiviteit van die gezichtsfitness. Er zijn nog niet bijzonder veel onderzoeken gevoerd naar het rechtstreekse effect van gezichtsyoga of fitness op verjonging van de huid. Recent werd door de Northwestern University in Chicago wel een studie uitgevoerd met positieve resultaten. Vrouwelijke deelnemers hielden de oefeningen tientallen weken vol en na afloop werden ze door artsen effectief een tot drie jaar jonger geschat.

‘Toch blijft het een lastig verhaal’, geeft Jetske Ultee toe. ‘Rimpels ontstaan immers juist door mimiek. Van veel fronsen krijg je denkrimpels en lachen zorgt voor rimpels rond de mondhoeken en kraaienpootjes. Door je gezichtsspieren te trainen worden die dus wel sterker, maar je trekt ook telkens je huid mee. Op een gegeven moment gaat die huid niet meer terug in de oude stand. Je kan je dus afvragen of jarenlang gezichtsgymnastiek beoefenen niet net leidt tot rimpels.’

‘Of gezichtsfitness echt kan helpen tegen huidveroudering, welke oefeningen het best zijn en hoe het onderhuidse proces precies verloopt, blijft dus ingewikkeld. Wat wel duidelijk blijkt uit onderzoek, is dat stress en een ongezonde levensstijl bijdragen tot rimpels en huidklachten als puistjes. Voldoende ontspanning is dus geen overbodige luxe voor een mooie huid. Ik geloof er ook in dat gezichtsbehandelingen, zoals bijvoorbeeld massages, daaraan kunnen bijdragen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '