Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

En als dat toch niet zou lukken, heb je meteen een excuus om een nieuw paar te shoppen, toch?

AHA: zo maak je je high heels van NYE makkelijk weer helemaal schoon

Heb je het nieuwe jaar feestelijk ingezet? Well done – al zijn je favoriete high heels daar waarschijnlijk nét wat minder blij mee. Maar no worries, die kan je in 1-2-3 weer helemaal schoon krijgen (en als dat toch niet zou lukken, heb je meteen een excuus om een nieuw paar te shoppen, toch?).

Suède


Zijn je hakken van suède? Dan kun je ze het best even inspuiten met een speciale reiniger voor suède. Die kan je bij elke schoenenwinkel krijgen. Laat het spul even intrekken en ga er dan – voorzichtig! – met een suèdeborsteltje overheen om de vlekken eruit te borstelen. Wat je ook doet: gebruik nooit gewoon water en zeep – anders zijn je suède schatten om zeep ;-). Wat je wél kunt doen is je hakken een beetje vochtig maken door ze boven dampend water te houden, en vervolgens een borsteltje gebruiken.

Leer


Hakken van leer moet je sowieso goed onderhouden. Zijn je high heels écht heel vuil? Poets ze dan eerst met een droge doek, om zo al het vuil los te borstelen. Daarna kan je je heels poetsen met groene zeep en water, tot de ingetrokken vlekken verdwijnen. Smeer ze vervolgens in met een royale laag schoensmeer, zodat ze terug mooi gaan glanzen.

Lak


Hakken met een laklaagje zijn eigenlijk gewoon dé perfecte party shoes. Je kunt namelijk bijna alle vlekken in no time verwijderen. Het enige wat je nodig hebt is een vochtige doek. Let er wel op dat je ze regelmatig insmeert met lakschoenolie, zodat de lak geen scheurtjes krijgt. Zit er toch eentje in? Gebruik dan een beetje transparante nagellak om de beschadiging te bedekken.

Stof


Stoffen hakken maak je makkelijk schoon door ze boven dampend water te houden. Gebruik vervolgens een doek of spons met een beetje zeep, en probeer de vlekken er voorzichtig uit te poetsen. Laat ze daarna goed drogen voor je ze terug aantrekt (maar aangezien wij nog steeds teenpijn hebben van oudjaar, kan dat nog even duren).

Fluweel


Fluweel – hét stofje van dit seizoen – is helaas niet heel makkelijk schoon te houden. Heb je vlekken in je velvet heels? Meng dan water met een klein beetje ammoniak, en borstel met een schoenborsteltje over de vlekken. Maak je schoenen daarna goed droog met een handdoek, en laat ze aan de open lucht drogen. Succes!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '