Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Je krijgt nagenoeg hetzelfde resultaat als in een nagelsalon, die veel duurder is. De prijs-kwaliteitverhouding is dus prima.'

UITGETEST: onze redactrices proberen 5 DIY-kits voor gel(lak) uit

Je wil die picture perfect manicure, maar je wil er niet maandelijks tientallen euro’s voor neertellen? Deze DIY-kits beloven een professioneel resultaat bij je thuis en zijn bovendien helemaal niet duur. Wij testten ze voor je uit en geven onze eerlijke mening.

Chef Reportage Elisabeth (38) test Green Flash Home Gel Kit

Mani-ervaring? Ik laat mijn nagels regelmatig door professionals onder handen nemen voor een manicure of een setje gellak, maar ben op zoek naar een natuurlijkere oplossing.

De testkit? Een clean gellak die je als nagellak kan verwijderen. Hij is vegan en bestaat voor 84 procent uit natuurlijke ingrediënten.

Hoe werkt het? Het is supersimpel! Eerst ontvet je je nagels met een wattenschijfje en de bijgeleverde eau dissolvante, daarna breng je een basecoat aan. Je drukt op de knop ‘Base’ van de uv- lamp en legt je nagels eronder. Vervolgens lak je je nagels met de gewenste kleur en leg je ze opnieuw onder de uv-lamp, maar deze keer druk je op de knop ‘Colour’. Je eindigt met een topcoat en twee minuutjes garen onder de uv-lamp nadat je op de knop ‘Top’ hebt gedrukt.

Pluspunten?

 • Supermakkelijk in gebruik, snel en compact (de lamp vouw je op tot er alleen nog een dun plaatje overblijft).
 • Het grootste pluspunt is dat je de gellak zelf kan verwijderen met gewone eau dissolvante en een wattenschijfje. Je hoeft dus niet aan de slag met een vijl, nagelfrees, aceton of zilverpapier.

Minpunten:

 • De nagellak krijgt de stempel ‘clean’, maar hij ruikt wel nog altijd naar nagellak.
 • Ik heb het gevoel dat m’n nagels niet veel langer mooi blijven dan bij een gewone nagellak, en dat is jammer.

Punten op tien? 7,5/10

Een laatste tip? Je kan maar beter voorzichtig zijn na je manicure. Ook al is de lak uitgehard, een ongelukje is snel gebeurd.

Overtuigd? Ja, ja en nog eens ja!

€ 75 – Manucurist

Chef Lifestyle Judith (41) test Selfgel Kit

Mani-ervaring? Ik liet ooit professionele gellak aanbrengen, maar die lag er zo dik op dat ik ’m er al snel af had geprutst. Verder gebruik ik altijd een verzorgende doorzichtige lak en in de zomer een kleurtje.

De testkit? Een kit om zelf gellak aan te brengen.

Hoe werkt het? Je duwt je nagelriemen zachtjes naar achteren, vijlt je nagels en reinigt ze met een cleanser wipe. Daarna breng je Selfgel Prepper en Peelable Base (die hoeven niet onder de lamp), twee laagjes kleur én een laagje gloss aan. Die laatste twee stappen laat je telkens in dertig seconden uitharden onder de ledlamp.

Pluspunten?

 • De gellak is peelable. Je haalt ’m er dus in één haal af zonder chemische producten te gebruiken.
 • De ledlamp sluit je aan op je computer (USB).
 • De lak is heel makkelijk en snel aan te brengen (als ik het kan, kan iedereen het!) en de gel houdt opmerkelijk lang.
 • Door de gellak heb ik minder de neiging om aan mijn nagels en velletjes te prutsen.
 • Na het verwijderen van de lak leken mijn nagels sterker dan ervoor. Straf!

Minpunten? Pronails belooft tien dagen perfecte nagels. De mijne hielden het zeven dagen vol, wat ik ook best lang vind.

Punten op tien? 9/10

Een laatste tip? Lak over de rand van je nagel heen. De eerste keer stopte ik bovenaan, waardoor hij daar iets dikker lag en makkelijker afschilferde. Dat gebeurt minder vaak als je verder lakt.

Overtuigd? Deze ga ik vaker gebruiken, zeker als ik zie hoeveel sterker mijn nagels er na het verwijderen van de lak uitzien.

€ 99 – Pronails

Lifestyleredactrice Laura (32) test Stick-On Nail Polish

Mani-ervaring? Mijn nagels zijn zo goed als altijd gelakt. Ik verkies oldskool nagellak boven gel(lak) of acryl. Meestal lak ik m’n nagels thuis zelf, maar voor ik op vakantie vertrek, ga ik graag langs bij een salon. Daar laat ik dan een creatieve manicure (nail-art) en een gellakpedicure uitvoeren.

De testkit? Nagellakstickers in verschillende kleuren en motiefjes. Hoe werkt het? Je kleeft de nagellakstickers op je nagels, knipt het resterende stukje eraf, vijlt de restjes weg en ‘verzegelt’ de stickers met een laagje transparante topcoat.

Pluspunten?

 • De stickers zijn verrassend makkelijk aan te brengen, wat heel handig is voor wie zelf niet goed is in egaal lakken.
 • Je hoeft nadien niet te wachten tot je nagels droog zijn.
 • De dekking is goed (lees: geen transparante stickers met hier en daar een glitterspikkel).

Minpunten?

 • Hoewel de stickers flinterdun zijn, is het moeilijk die te ‘verzegelen’ met een topcoat. Er is immers een niveauverschil, met als resultaat dat ze na een wasbeurt of drie al lossen.
 • Het resultaat oogt minder natuurlijk dan nagellak.

Punten op tien? 6/10

Een laatste tip? Duw de sticker goed over de rand van je nagel en vijl langs de onderkant van je nagel, want op die manier blijft hij iets beter zitten.

Overtuigd? Ik twijfel... Ik verkies toch klassieke nagellak, want de techniek daarvoor heb ik beter onder de knie. Daardoor is het resultaat natuurlijker en houdt het langer.

€ 18 – Maniko

Chef online Robine (28) test Gellak Starter Kit

Mani-ervaring? Voor ik Yinger gebruikte, had ik geen ervaring met DIY-manicures. Ik liet ooit eens gellak aanbrengen in een salon, maar ik doe het liever zelf omdat ik dan zelf kies hoe hard ik ze opruw (je moet je nagelbed vijlen voor je de gel aanbrengt, zodat hij beter hecht, red). Ik gebruik Yinger nu al een jaar en ben een grote fan.

De testkit? Een kit om zelf gellak aan te brengen.

Hoe werkt het? In de gellakset zitten lakjes, accessoires en een ledlamp. Op de handleiding staat duidelijk aangegeven hoe je de primer, de basecoat, het kleurtje en de topcoat aanbrengt. In een halfuurtje is het gepiept.

Pluspunten?

 • De set is makkelijk in gebruik. Als je vragen hebt, helpt de chatfunctie op de website meteen.
 • De gellak blijft meestal een dikke twee weken zitten. Af en toe is die periode korter, maar dat wil dan zeggen dat je je nagels niet voldoende geprept hebt.
 • Je krijgt nagenoeg hetzelfde resultaat als in een salon. De prijs-kwaliteitverhouding is bij deze set dus een stuk beter. De prijs ervan bedraagt minder dan drie keer je nagels laten doen door een specialiste.

Minpunten?

 • Je zou de gellak moeten kunnen verwijderen met de tools die in de set zitten, maar dat is bij mij nog geen succes geweest.
 • Ik heb vaak de neiging om de gellak er na een tijdje af te pulken, en dat is niet goed voor je nagels.

Punten op tien? 8,5/10

Een laatste tip? Voorbereiding is alles. Hoe zorgvuldiger je de voorbereidende stappen doet, zoals het opruwen van je nagels, hoe langer de lak blijft zitten.

Overtuigd? Absoluut! Ik raad Yinger aan iedereen aan. Ik ben superfan en zal deze gellakset blijven gebruiken.

€ 69,95 – Yinger

Webredactrice Ysaline (26) test Polygelnagelset

Mani-ervaring? Ik hou niet van nagellak omdat die zo snel afschilfert. Daarom laat ik af en toe mijn nagels met gel of gellak behandelen, maar omdat dat wel wat kost en ik niet graag uren in het nagelsalon zit, is een alternatief voor thuis welkom.

De testkit? Polygel lijkt een beetje op acrylnagels; het is een kneedbare gel die uithardt onder een lamp.

Hoe werkt het? Bereid je nagels voor: breng een basecoat aan en laat die onder de lamp drogen. Kies de juiste grootte qua tips en duw daar de juiste hoeveelheid polygel in. Gebruik de Slip Solution om de Polygel goed uit te vegen en druk de tip op je nagel aan. Laat onder de lamp drogen en verwijder de tip. Breng nog een topcoat aan en laat die eveneens drogen. Vijl of knip waar nodig.

Pluspunten?

 • Je krijgt stevige, mooie en verlengde nagels.
 • Er is keuze tussen zeven kleuren.
 • Het lampje is makkelijk mee te nemen op reis.

Minpunten?

 • In het begin is het heel wat prutswerk, maar met je favoriete serie op de achtergrond ben je dat zo vergeten.
 • Na één week zijn er vier nagels gesneuveld, maar dat waren er wel vier die minder goed gelegd waren. De rest kon ik vlot verwijderen met een badje aceton en een vijl.

Een laatste tip? Bekijk op voorhand wat YouTubetutorials waarin dit soort kits worden uitgetest, want daar haal je heel wat do’s en don’ts uit. Leg de polygel ook niet te dun, want dan breekt er al snel (lees: na drie dagen) een nagel af.

Punten op tien? 8/10

Overtuigd? Ja! Het is niet meteen zo simpel als ze in TikTokvideo’s laten uitschijnen – aan de nagelriem gaat het voor mij moeilijk –, maar het resultaat mag er zijn, en al zeker voor die prijs.

€ 39,95 – Née Jolie

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '