De gua sha zie je tegenwoordig overal. Het is een hartvormige platte steen in rozenkwarts of een andere kristalsoort, om je gelaat mee te masseren. In de FABQ (Frequently Asked Beauty Questions) van deze week vertelt beautyredactrice Charlotte je wat het precies is, hoe je hem moet gebruiken en vooral: of het ook echt werkt.
Een gua sha is een steen gemaakt van kristal, meestal in een de vorm van een gebogen hart. Het komt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Oorspronkelijk werd gua sha toegepast op het lichaam om blokkades op te heffen, de bloedcirculatie te stimuleren en ziektes te verlichten. ‘Gua’ betekent ‘schrapen’ en ‘sha’ verwijst naar de rode plekjes die bij intense massage kunnen ontstaan.
Vandaag gebruiken we het vooral als massagetool in onze skincareroutine. Je brengt eerst een gezichtsolie aan waardoor de steen vlot over je huid glijdt en vervolgens masseer je met zachte, opwaartse bewegingen je gelaat. Het doel is vooral vocht afdrijven en zwelling verminderen, je gelaat optisch liften en een gezonde gloed geven dankzij een betere doorbloeding.
Beautyredactrice Charlotte: ‘Er is eigenlijk weinig of geen wetenschappelijk bewijs dat dit echt huidverbeterend werkt, dus ik stond er altijd vrij skeptisch tegenover. Maar toen ik onlangs opstond met veel zwelling in mijn gezicht, besloot ik het toch nog eens een kans te geven en ik vond het resultaat echt indrukwekkend. Ik nam de tijd om de zwelling aan één kant van mijn gezicht goed weg te masseren met de gua sha en ik zag een duidelijk verschil. Mijn gelaat zag er aan de ene kant veel minder ‘puffy’ uit en kreeg een zichtbare lift. Mijn huid kreeg ook een frisse glow, maar dat ligt natuurlijk voor een groot deel aan de gezichtsolie. Je kan er eigenlijk niets verkeerd mee doen, dus ik zou zeggen: probeer het vooral zelf!’
Hoe moet je masseren met een gua sha?
Breng een ruime hoeveelheid gezichtsolie aan over je volledige gelaat. Zet het de gua sha met de inham tegen je kin en ‘schraap’ langs je kaaklijn naar je oren toe. Doe dit een herhaaldelijk langs beide kanten. Vervolgens begin je naast je neus en masseer je op dezelfde manier je jukbeenderen. Eindig met de zone rond je ogen, ga hier wel extra zacht te werk. Werk altijd met liftende, opwaartse bewegingen.
Lees ook: