Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dit zijn de beste tips van de dermatoloog

Wat doe je tegen die vervelende droge velletjes op je neus?

De winter gaat gepaard met een droge en geïrriteerde huid. Wellicht heb je vooral op en rond je neus last van droge velletjes, die nog meer opvallen als je make-up aanbrengt. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen?

Tijdens de wintermaanden wordt je huid droger en kan je last hebben van droge plekjes en velletjes. Dat komt vooral door de temperatuurschommelingen van de koude buiten en de warmte binnen. Lijkt het op en rond je neus meer op te vallen? We feel ya. We vroegen aan dr. Samira Baharlou, kliniekhoofd dermatologie UZ Brussel, hoe dat komt en wat je eraan kan doen.

Wintertenen, winderhanden en... Een winterneus

Dr. Baharlou: ‘De huid op en rond je neus is in de winter vaak geïrriteerd. Net zoals je handen en voeten is je neus gevoeliger aan temperatuurschommelingen, omdat hij een verlengde is van je gezicht. Sommige mensen hebben last van wintertenen of winterhanden, dat heet officieel het Raynaud-fenomeen en houdt in dat je bloedvaten kleiner worden door de koude, waardoor er minder bloed doorstroomt. Dat is bij de neus ook zo. Die zone wordt minder voorzien van zuurstofrijk bloed, waardoor je een vervelend (en soms pijnlijk) gevoel krijgt en ook een droge huid. Daarnaast heb je in de winter ook vaak een loopneus, waardoor je je neus meer aanraakt. En dan zijn er ook nog de mondmaskers die voor extra wrijving zorgen.

Wat kan je eraan doen?

Een droge en geïrriteerde huid voelt niet alleen onaangenaam, ze ziet er ook doffer en minder fris uit. En als je make-up aanbrengt wordt het vaak nog erger, want dan vallen die droge velletjes nog meer op. Dr. Baharlou geeft enkele tips om droge plekken en velletjes te voorkomen.

1. Warmte

Probeer in de eerste plaats je neus warm te houden. Het mondmasker heeft nadelen, maar ook een voordeel: het beschermt je neus al een beetje tegen de koude. Hou het dus gewoon op als je buitenkomt. Gebruik een warme sjaal om je neus te bedekken wanneer er een koude wind waait.

2. Preppen voor je make-up

Voor je make-up aanbrengt moet je je huid altijd goed verzorgen. ’s Morgens reinig je eerst je huid en breng je een hydraterende crème aan. Je kan zelfs in laagjes werken en onder je crème nog een extra hydraterend serum smeren.

3. De juiste basis

Pas daarna breng je make-up aan, dat kan een getinte dagcrème zijn (die op zijn beurt ook nog eens hydrateert) of een foundation. Er bestaan tal van foundations die speciaal bedoeld zijn voor droge huidjes. Je kiest in de winter best voor een vloeibare variant of een crèmetextuur, omdat een poeder de velletjes kan benadrukken.

4. De juiste dagcrème

Kies een dagcrème die niet alleen hydrateert, maar ook je huidbarrière beschermt of helpt te herstellen. Hij moet je huid beschermen tegen water of andere invloeden, maar tegelijk moet hij je huid wel nog laten ademen. Crèmes die zink bevatten zijn ideaal om te gebruiken als je last hebt van irritatie. Het werkt kalmerend en beschermt tegelijk je huidbarrière, daarom vind je dit ingrediënt ook vaak terug in zalven tegen luieruitslag bij baby’s. Voor hydratatie ga je op zoek naar ingrediënten als glycerine, hyaluronzuur en karitéboter. Hieronder vind je een lijstje met onze favoriete crèmes.

5. Exfoliëren

Een lichte exfoliatie kan helpen om de droge velletjes te verwijderen en een egalere basis te creëren voor je make-up. Gebruik glycolzuur of salicylzuur, in een lage dosering (zo’n 5% voor glycolzuur en 2% voor salicylzuur). Doe dit niet te vaak – max. een paar keer per week – want anders kan je je huidbarrière nog meer beschadigen. Is je neus rood en voelt hij geïrriteerd aan, dan exfolieer je beter niet en gebruik je gewoon een hydraterende crème.

Enkele producten die van pas komen

Exfoliant met glycolzuur

Exfoliant met glycolzuur

Exfoliant met glycolzuur

€ 13,99  –  L’Oréal Paris (vanaf februari verkrijgbaar bij Kruidvat, Di en Delhaize)

Een milde exfoliant die je dagelijks kan gebruiken. Hij voorkomt droge velletjes, houdt je poriën vrij en geeft je huid een gezonde glow.

Exfoliant met salicylzuur

Exfoliant met salicylzuur

Exfoliant met salicylzuur

€ 30,60  –  Paula’s Choice

Deze iconische exfoliant verwijdert dode huidcellen en zuivert je poriën. Ideaal voor vettere huidjes. Voor droge en gevoelige velletjes kan hij wat te intens zijn.

Shop hier

Herstellende dagcrème

Herstellende dagcrème

Herstellende dagcrème

€ 10,99  –  La Roche-Posay

Dit is eigenlijk een crème om littekens te voorkomen, maar hij helpt de huid in de eerste plaats herstellen bij irritatie. Op TikTok ging hij viraal omdat hij je – als je hem als dagcrème gebruikt – een stralende gloed geeft en ideaal werkt als basis voor je make-up.

Shop hier

Peeling masker

Peeling masker

Peeling masker

€ 32  –  Nannic

Dit masker kan je enkele keren per week gebruiken als een milde peeling. Het voorkomt droge velletjes en houdt je huid glad en zacht.

Shop hier

Herstellende crème

Herstellende crème

Herstellende crème

€ 14,71  –  Eucerin

De favoriete crème van Beyoncé én het ideale reddingsmiddel tegen een droge en geïrriteerde neus (en andere droge plekjes). Breng een flink laagje aan op en rond je neus (en eventueel op de lippen) en ’s morgens voelt alles al veel minder ruw en droog.

Shop hier

Getinte dagcrème

Getinte dagcrème

Getinte dagcrème

€ 17,60  –  Uriage

Een getinte dagcrème die roodheid camoufleert en je huid egaliseert. Je ziet hem niet zitten op de huid en hij heeft ook kalmerende en verzorgende eigenschappen.

Shop hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '