Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

10 dingen die jij fout doet bij het wassen van je haar

Als je gezond en glanzend haar wil – willen we dat niet allemaal? – moet je goed opletten dat je het op een juiste manier wast. Deze 10 foutjes kan je makkelijk rechtzetten zodat je haren onweerstaanbaar zacht en shiny worden.

 

Fout 1: nat haar borstelen

Haar is het zwakst als het nat is. Daarom is het goed je lokken voorzichtig te borstelen voor je  douche in gaat. Zo voorkom je veel knopen en klitten en beschadig je je haren minder door ze er achteraf – met nat haar – uit te kammen.

 

Fout 2: enkel de puntjes kammen

Kam je haren van de wortels tot de puntjes voor meer natuurlijke glans. Bovendien masseer je zo je schedel en wordt de circulatie van de natuurlijke oliën van je hoofdhuid gestimuleerd. En dat resulteert dan weer in sneller groeiende lokken.

 

Fout 3: te veel wassen

Al ben je een ultieme clean freak, je haar dagelijks wassen is voor niets goed. De natuurlijke oliën die je haar zo'n goed doen, hebben tijd nodig om je haarpunten te bereiken. Bouw een routine op waarbij je je haren maar om de drie dagen wast. Is je haar echt te vet hiervoor? Was het dan met een héél klein beetje shampoo (de hoeveelheid ter grootte van een hazelnoot) dat je aanlengt met veel water.

 

Fout 4 : steeds dezelfde shampoo gebruiken

In principe kan je dezelfde shampoo blijven gebruiken eens je er één gevonden hebt die volledig naar jouw zin werkt. Maar vergeet niet dat je lokken regelmatig veranderen. Ouder worden, kleuren, diëten, het weer en een zwangerschap beïnvloeden allemaal de toestand van je haar. Dus wanneer je merkt dat er iets veranderd is, pas dan ook je shampoo aan.

 

Fout 5: heet water

Om je haren te wassen, gebruik je best lauw water. Sluit zelfs af met koud water, want het zet je haarschubben dicht. En dat is nodig om je lokken meer glans en minder pluis te geven. 

 

Fout 6: te kort (of te lang) spoelen

Spoel shampoo en conditioner altijd heel zorgvuldig uit, anders gaat je hoofdhuid jeuken en kan je last krijgen van schilfertjes. Gekleurde haren mag je ze niet te lang uitspoelen. Ze absorberen water veel meer en laten het ook sneller weer los. En met het water verdwijnt er telkens ook een beetje kleur. Probeer dus zo kort mogelijk (tot alle product weg is uiteraard) uit te spoelen.

 

Fout 7: geen conditioner gebruiken

Na het wassen is het belangrijk je lokken te verzorgen met conditioner. Zo zorg je voor meer glans. Je haren zullen trouwens ook minder snel breken of beschadigd raken achteraf. Af en toe mag je zelfs enkel crèmespoeling gebruiken (zonder shampoo vooraf), want het is zachter dan shampoo, maar reinigt ook.

 

Fout 8: te weinig (maar ook: te veel) conditioner gebruiken

Er wordt gezegd dat je conditioner enkel op je punten mag gebruiken om sluik haar te voorkomen. Maar als je superbeschadigd haar hebt dat snel breekt, doe je best ook crèmespoeling op je wortels. Als je haar heel snel vet wordt, breng dan de conditioner enkel aan op je lengtes. Gebruik niet té veel product: je haar wordt er zwaar, pluizig en slap van.

 

Fout 9: je haren droogwrijven

Wrijf niet te wild met je handdoek over je natte haren, zo breken ze veel sneller af. Ook je haren strak in een handdoek draaien, kan je beter niet doen, of toch niet langer dan een half uurtje. Anders gaan je haarschubben open staan en beschadigt het katoen je lokken. Beter is om je haar zachtjes uit te wringen en een kwartiertje aan de lucht te laten drogen. Daarna kan je het verder droogblazen met een föhn.

 

10. geen warmtebescherming gebruiken

Voor je je haren föhnt, krult of stijlt mag je nooit vergeten een beschermer te gebruiken tegen de warmte. Hitte is de grootste vijand van je haar, dus je kan je er maar beter goed tegen wapenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '