Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© corbis

Verliefd? 6 gekke dingen die er nu met jou gebeuren!

Als we verliefd worden, vinden er tientallen chemische reacties plaats in ons lichaam. We weten natuurlijk al dat je er gelukkig van wordt. Maar wat gebeurt er eigenlijk nog meer?

1. Liefde werkt pijnstillend

Laat die aspirine maar in de kast liggen als je verliefd bent. Volgens wetenschappers is de hand van je geliefde vasthouden al genoeg om te pijn te laten verdwijnen. Dr. Arthur Aron legt uit: 'Bepaalde zones in de hersenen die door passionele liefde geactiveerd worden, zijn dezelfde die gebruikt worden door pijnstillende medcijnen.'

 

2. Van de liefde word je high

Als je verliefd bent, wordt hetzelfde neurologisch systeem dat gelinkt is aan cocaïneverslaving geactiveerd. Dat geeft het gevoel van euforie, zo blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het Journal of Neurophysiology.

 

3. De liefde brengt je harten in harmonie. Letterlijk.

Het hart van geliefden klopt in hetzelfde ritme, volgens een studie uitgevoerd door pychologen aan de universiteit van Californië in de VS. Nog beter: als je een gelukkige liefdesrelatie hebt, is dat goed voor je bloeddruk en zelfs voor je cholesterol.

 

4. De liefde geeft kracht

De liefde maakt je sterk. Dopamine, het gelukshormoon, geeft ons vechtlust, zelfvertrouwen, de kracht om actie te ondernemen, dingen te proberen en bergen te verzetten.

 

5. Van de liefde word je slanker

Fenylethylamine, een hormoon dat je aanmaakt als je verliefd bent, vermindert de eetlust en onze drang om ons op die reep chocolade te storten. Omdat het ook onze nood aan nachtrust vermindert, bewegen we meer en verbranden we dus ook meer calorieën.

 

6. De liefde verandert ons tempo

Raar maar waar: verliefde mannen passen automatisch hun wandelsnelheid aan aan die van hun geliefde. Een vreemd fenomeen, dat trouwens niet optreedt als ze met een gewone vriendin over straat lopen, zo ontdekten onderzoekers van de universiteit Seattle Pacific in Washington.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier