Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Gezocht: droomjob

Past jouw job wel bij jou?

 

Hoe reageer je als iemand vraagt naar je job? Trots? Terughoudend? Beschaamd? Die reactie zegt hoe graag jij je job doet.

 

Luk Dewulf noemt in het boek 'Help! Mijn batterijen lopen leeg' zes symptomen die kunnen aangeven dat je huidige job niet helemaal de juiste is voor jou:
 
 
  1.  De tijd gaat veel te traag vooruit.
  2. Je neemt steeds minder verantwoordelijkheid op, schuift die het liefst door naar anderen.
  3. Je voelt druk om iemand anders te zijn dan wie je bent, om je anders voor te doen.
  4. Ooit was je misschien enthousiast over de uitdagingen van je job; nu ervaar je het als routine.
  5. Bij evaluaties heb je het gevoel dat je op je zwakke punten wordt ‘gepakt’ en dat je talenten niet worden gewaardeerd.
  6. Je gaat vaak tegen je zin werken, maar denkt: ‘Ach, ik moet me niet zo aanstellen. Werken is nu eenmaal niet leuk.’
 

Tips & tricks

 
Wil je die scenario's voorkomen, kunnen deze tips je helpen bij het vinden van een job die bij je past:
 
 
 
  • Doe een persoonlijke open sollicitatie
 
  1. Schrijf op wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven (zoals wildreservaten, of vrouwenrechten) wat je talenten zijn (‘ik spreek Spaans’, ‘ik speel piano’) en je passies (bijvoorbeeld: tennis of mode). Noem ook persoonlijke eigenschappen, zoals ‘ongeduldig’ of ‘onzeker’.
  2. Schrijf niets over je studie of eerdere werkervaring.
  3. E-mail je profiel naar tien mensen die je kent met verschillende jobs, van een oom bij de politie tot een vriendin die in een restaurant werkt.
  4. Vraag hen of ze drie jobs willen adviseren die bij jouw profiel zouden passen en... laat je verrassen.
 
  • Ga proefdraaien
 
De enige manier om zeker te zijn of een job bij je past, is door het te doen. Als je verkoopster wil worden, kan je bij de winkel om de hoek ‘ns een dagje gratis meelopen. Die methode is ook handig als je bang bent om je job op te geven.
 
Stel: je bent een ambtenaar en overweegt om yogadocent te worden. Je kan beginnen door ’s avonds yogalessen te geven. Als het je bevalt, voer je langzaamaan het aantal uren les op, tot je zeker genoeg bent om je oude baan op te geven.
 
 
  • Win advies in
 
Ben je werkzoekende en weet je niet welke richting je uit moet? Dan kan je bij de VDAB terecht voor ‘oriëntering’. Dat duurt meestal zo’n twee weken. Meer info vind je hier.
 
 Heb je een job, maar wil je iets nieuws? Er zijn zo’n twintig door de Vlaamse overheid erkende centra die aan loopbaanbegeleiding doen. Je moet wel al één jaar werkervaring hebben, en je kan het maar eens in de zes jaar doen. Meer info vind je hier.
 
De tips komen uit: Roman Krznaric: Werk vinden dat bij je past, Arbeiderspers, € 14,95, 203 blz. Bron: Flair

FLAIR STORIES