0

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

En het personeel helpt mee!

Hoe IKEA hulp biedt aan eenoudergezinnen die het moeilijk hebben

Advertorial

We gaan er zo graag shoppen naar mooie decoratieartikelen. We zijn fan van de Zweedse gehaktballetjes, het restaurant en de grappige namen van de artikelen … Het is een wereld die we ondertussen heel goed kennen! Maar wat velen daarentegen niet weten, is dat IKEA zich samen met zijn werknemers aan de zijde van minderbedeelde gezinnen schaart.

In België leven meer dan 200.000 eenoudergezinnen in armoede. Achter dit al ontstellende cijfer schuilt een harde realiteit voor alleenstaande ouders en hun kinderen, die in heel moeilijke omstandigheden moeten opgroeien. Gelukkig kunnen ze rekenen op een verrassende bondgenoot: IKEA. Want de meubelketen bindt de strijd tegen armoede aan door zich in te zetten voor talloze gezinnen in armoede. En het personeel helpt mee!

Een moeilijk bestaan

In België worden eenoudergezinnen het hardst getroffen door armoede. Met een lager inkomen, vaak een deeltijdse job (want er is ook de zorg voor de kinderen) en een nagenoeg onbestaand sociaal leven lopen alleenstaande ouders tegen heel wat problemen aan. Daar komt nog bij dat sommige huisbazen niet willen verhuren aan een alleenstaande met kinderen, wat de zoektocht naar een woning nog moeilijker maakt. En als ze dan toch een dak boven hun hoofd vinden, dan moeten ze daar ook menswaardig kunnen leven … Want waar mensen in armoede nog het meest naar snakken, dat is eenvoudigweg een thuis. Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, is dat niet voor iedereen. En toch is een plaats waar je je lekker en veilig voelt van het grootste belang, voor ouder én kind.

0

Codenaam: welkom thuis!

IKEA België startte dus het project ‘Welkom thuis’ op. Het doel? Deze worstelende gezinnen te hulp schieten en er alles aan doen om ze een degelijke woning te bieden. Want “een thuis hebben, is een eerste stap naar een leven hebben”, zoals Arantxa Gurtubay, hoofd van het project bij IKEA, het zo mooi zegt. Zo kunnen we concrete hulp bieden aan die alleenstaande ouders die zich vaak geïsoleerd voelen. Vrouwen zijn trouwens de grootste slachtoffers. Want in ruim 80% van de gevallen zijn het de moeders die alleen achterblijven met de kinderen, goed voor 160.000 eenoudergezinnen in België …

Fotografie : François de Ribaucourt

Actie op verschillende niveaus

Hoe wordt dit concreet aangepakt? IKEA vond het heel belangrijk dat deze hulp op verschillende concrete manieren werd geboden: door enerzijds materiaal (en dat treft, want voor meubels is er keuze te over!) te schenken aan organisaties die hulp bieden aan eenoudergezinnen in armoede, en anderzijds door deze gezinnen meer zichtbaarheid en een stem te geven. De Zweedse keten komt dan ook tussen in gesprekken met de overheid. En wat al helemaal fantastisch is, is dat de werknemers van IKEA zich zelf inzetten voor dit goede doel!

Fantastische werknemers

Het bewijs: het team van IKEA Anderlecht meubileerde het ‘Parenté Huis’, een opvangcentrum dat deel uitmaakt van AMA (de federatie van opvangcentra en diensten voor hulp aan daklozen). In dit transithuis vinden ze een tweede adem en warmte, maar genieten ze ook van de hulp en begeleiding van maatschappelijk werkers. In totaal richtte IKEA 16 private studio’s met gemeenschappelijke ruimten (speelruimte, berging, zitruimte) in. De keten zorgde voor de meubels en het beddengoed. Het IKEA-personeel hielp met het in elkaar steken van de meubels, het verven en de decoratie. De meubelgigant was hiermee trouwens niet aan zijn proefstuk toe, want zijn werknemers in Wilrijk hadden hun schouders al eens onder een soortgelijk, lokaal project gezet.

Sinds de start van het project begin dit jaar bood IKEA al concrete hulp aan ruim 500 gezinnen, goed voor zo’n 3000 personen. Een mooi initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen!

Met onze klantenkaart van IKEA kunnen ook wij helpen!

Tot het einde van het jaar kan ook jij dit mooie doel steunen, zonder veel moeite. Want iedere keer dat je je klantenkaart scant aan de kassa, schenkt IKEA 10 cent aan AMA en de groep CAW, twee organisaties die eenoudergezinnen in België helpen. Des te meer reden (als je er nog een nodig had!) om er prachtige decoratieartikelen te gaan shoppen!

Voor meer info surf naar IKEA.com

0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

0 0