Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het effect van CV-kiekjes

Knappe vrouwen zouden sneller promotie krijgen. Niets is minder waar volgens een onderzoek van twee Israëlische wetenschappers. Hun bevindingen wijzen uit dat een pretty picture op je CV in je nadeel kan spelen.

 

Knap zijn is dus niet altijd een voordeel. Meer zelfs, grijze muizen hebben meer kans op promotie. Dat was één van de conclusies van het onderzoek aan de Ariel Universiteit in Israël. Om het experiment in de praktijk te brengen verzonden wetenschappers 2500 sollicitatiebrieven. Voor iedere job ging er een CV met en zonder foto de deur uit.
 
 
Meer pogingen
 
Aantrekkelijke vrouwen die een foto meestuurden, kregen opmerkelijk minder invitaties voor een sollicitatiegesprek. Zij moesten gemiddeld 11 brieven versturen voor ze een uitnodiging kregen. Hun minder aantrekkelijke collega’s hadden slechts 7 pogingen nodig.
 
Voor mannen gold het omgekeerde: knapperds hadden meer succes wanneer ze een foto hadden toegevoegd. Minder gezegende exemplaren konden die foto beter achterwege laten, wees het onderzoek uit.
 
 
Jaloezie
 
De oorzaak van de mooie-vrouwen-discriminatie lag niet meteen voor de hand. Eerst gingen onderzoekers er van uit dat de werkgevers knappe vrouwen minder slim hadden ingeschat. Maar daar had het niets mee te maken bleek achteraf.
 
De Human Resources departementen zaten er wel voor iets tussen. Die bleken namelijk voor  93% bevolkt te zijn door vrouwen. Jaloezie was dus het motief. Vrouwen zouden zich dus geïntimideerd voelen door aantrekkelijke concurrentie op de werkvloer.
 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier