Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Wedstrijd: Kook duurzaam en win een waardebon van € 200 van IKEA!

Onze goede voornemens: minder voedsel verspillen

Advertorial

Het overkomt ons allemaal weleens: ineens merk je dat een aantal voedingsmiddelen bijna vervallen zijn (of erger nog: al vervallen zijn). Dat hebben we niet graag! Daarom geven we je onze beste tips om verspilling te voorkomen.

Tip nr. 1: je gebruikt wat je ziet staan


Moeilijk om niets te verspillen, zelfs als je goed uitkijkt? Zeker, maar deze tips kunnen helpen om niet te snel weg te gooien:

1. Zorg voor overzicht


Transparante dozen en lege confituurpotten zijn ideaal om dingen in op te bergen, omdat onze aankopen dan in het zicht staan en we ze dus niet vergeten. Ander trucje: schrijf op elke doos of papieren zak wat erin zit. Zo bespaar je tijd en beperk je verspilling tot een minimum.

2. Noteer, noteer, noteer


Een diepvriezer is perfect om restjes in te bewaren, vooral als je de datum en inhoud op de verpakking noteert. Want hoe groot of hoe klein de diepvriezer ook is, we hebben de neiging te vergeten wat erin zit ...

3. Bewaar het brood goed


Wikkel het brood in een katoenen of linnen doek of steek het in een papieren zak om het langer vers te houden en uitdroging te vermijden. Zo kan het brood ook ‘ademen’, wat schimmelvorming tegengaat. Bewaar het op een droge en koele plaats, bij een temperatuur van 6 tot 10° C.

Voorraadpot met deksel, kunststof, 1.0 l, IKEA 365+, 3 €. Theedoek, 50×65 cm, TEKLA, 0,50 €.

Tip nr. 2: aan de slag gaan met restjes


Wist je dat heel wat gezinnen uiteindelijk tot ¼ van de gekochte etenswaren weggooien? Dat is één zak met boodschappen op vier! En omdat we niet (meer) tot dat enigszins gênante clubje willen behoren, geven we enkele slimme keuzes:

1. Goede basisproducten


Dat zijn voedingsmiddelen die je best altijd in huis hebt: pasta, rijst, granen, gedroogde vruchten, kruiden, sauzen, olie, azijn … Waarom? Niet alleen zijn ze vrij lang houdbaar, zo heb je ook altijd iets bij de hand om te combineren met restjes.

2. Stukjes kaas


Wanneer je stukjes droge kaas overhebt, is het een goed idee om ze fijn te raspen. Zachte kazen, die moeilijker te raspen zijn, kunnen grof gesneden of gehakt worden met een goed scherp mes. Bewaar ze in een hermetisch afgesloten doos in de koelkast en verwerk ze later naar keuze in een saus, groentebereiding, risotto, omelet, pizza, ...

3. Granen een beetje anders


Heb je genoeg van het klassieke ontbijt? Vervang de muesli of havermoutpap dan eens door gekookte rijst, couscous of granen die nog over zijn van de vorige dag. Bak ze knapperig en mooi goudbruin met een paar schijfjes banaan. Heerlijk met een beetje yoghurt erbij! Nog een tip: je kunt de granen ook in een salade of soep gebruiken. Een goed idee!

Rasp, roestvrij staal, IDEALISK, 2,50 €. Voorraadpot met deksel, glas, 1 l, KORKEN, 2 €.

WEDSTRIJD: kook duurzaam en maak kans op een waardebon van € 200!


Ga bewuster om met het milieu en je voedsel. Verzamel zoveel mogelijk punten door van 29 januari tot 7 februari deel te nemen aan de wedstrijd “Ik kook duurzaam”.

De challenge: probeer zoveel mogelijk duurzame acties in je keuken te realiseren gedurende 10 dagen, zoals koken met lokale en seizoensingrediënten, maaltijden plannen, restjes gebruiken, … Kortom niets ingewikkelds maar eerder goede gewoonten die makkelijk toe te passen zijn. Door mee te doen, stel je uiteraard een mooi gebaar voor de planeet, maar maak je ook kans op 1 van de 5 IKEA cadeaubonnen ter waarde van € 200!

Registreren doe je via de IKEA Better Living-app.

#AlleBeetjesHelpen

Meer informatie en anti food waste oplossingen vind je op IKEA.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES