Home Lifestyle Jobs SAY WHAT: werkende Belg is biologisch gezien 6 (!) jaar ouder dan...

SAY WHAT: werkende Belg is biologisch gezien 6 (!) jaar ouder dan de leeftijd op zijn identiteitskaart

De biologische leeftijd is het resultaat van de som van de kalenderleeftijd en de zogenoemde levensstijlscore.

Rawpixel voor Unsplash

De werkende Belg is biologisch gezien maar liefst 6 jaar ouder dan zijn kalenderleeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van levensverzekeraar NN (voorheen Delta Lloyd Life). De grootste boosdoeners? Een gebrek aan beweging en slaap. Opvallend: CEO’s en managers scoren heel wat beter op vlak van gezondheid.

Levensverzekeraar NN schakelde een onafhankelijk studiebureau in dat zo’n 1.900 werkende Belgen tussen 20 en 65 jaar aan de tand voelde over hun gezondheidssituatie, hun visie op gezondheidsbevorderende initiatieven (voeding, sport, etc.) en de rol die hun werkgever hierin speelt. Uit de resultaten blijkt dat de werkende Belg biologisch gezien gemiddeld 6,1 jaar ouder is dan zijn of haar kalenderleeftijd.

De biologische leeftijd bekom je door de kalenderleeftijd op te tellen bij de zogenoemde levensstijlscore. Die laatste wordt berekend door de effecten van verschillende variabelen samen te tellen zoals een actieve levensstijl, gezonde voeding, mentaal welzijn en socio-demografische gegevens. Hoe ongezonder je leeft, hoe hoger je levensstijlscore.

De grootste boosdoeners die ons biologisch ouder maken zijn:

  • Roken: uit de studie blijkt dat 29% van de werkende Belgen rookt;
  • Overgewicht: 48% zou enkele kilo’s teveel wegen;
  • Gebrek aan lichaamsbeweging: 31% geeft toe te weinig aan sport te doen;
  • Weinig groenten en fruit: 23% van de deelnemers eet niet dagelijks verse groenten en fruit;
  • Slaaptekort: 60% zegt te weinig te slapen in de werkweek;
  • Stress: 28% stelt op regelmatige basis te veel stress te hebben.

CEO’s en managers bij de eersten van de klas (en toch ook niet)

Opvallend: hoe hoger het diploma, hoe gezonder de levensstijl. Hoewel CEO’s, managers, ondernemers en zelfstandigen opvallend beter scoren qua biologische leeftijd, is 57% van de werknemers niet tevreden over de mogelijkheden die hun werkgever biedt om een gezonde levensstijl op het werk te bevorderen.

Toch loont het als werkgever de moeite om daarin te investeren: werknemers actief bij een bedrijf dat een gezonde levensstijl promoot, zijn ook effectief gezonder. Zo zijn ze gemiddeld maar 3,4 jaar ouder dan hun kalenderleeftijd. Werknemers bij bedrijven zonder actief gezondheidsbeleid zijn biologisch gezien gemiddeld 6,5 jaar ouder.

Benieuwd naar jouw biologische leeftijd? Je kan ‘m hier meten op de website van NN.

Nog meer nieuws: