Home Nieuws WAT: stijgt de temperatuur volgende week tot 40 graden?!

WAT: stijgt de temperatuur volgende week tot 40 graden?!

Nederlandse weermannen beweren van wel.

Pexels

Dat we nog lang niet van deze hitte verlost zijn, mag wel duidelijk zijn. De komende week schommelt de temperatuur nog steeds rond de 30 graden en eind volgende week zou het kwik zelfs kunnen stijgen tot 40 graden. Say what?!

Nederlandse meteorologen schrokken zich vanmorgen een (zonne)hoedje toen ze de nieuwe rekenmodellen zagen die het weer voor volgende week voorspellen. ‘Die geeft 40 tot 42 graden aan voor 28 en 29 juli, dat hebben we nog nooit gezien’, vertelt Ben Lankamp van Weerplaza aan AD.nl.

Nooit eerder gezien

Toch is de kans eerder klein dat het ook zo’n vaart zal lopen. ‘Slechts één van de vijftig berekeningen voor volgende week geeft deze hitte aan, dus de kans is 2 procent. Maar waarom wij er toch van schrokken: we hebben zo’n voorspelling nog nóóit gezien en sommigen werken hier al meer dan 25 jaar.’ De kans dat het vanaf volgende week een aantal dagen meer dan 30 graden wordt, is dan weer wel wat realistischer. ‘De kans is meer dan 50 procent’, klinkt het bij Lankamp. ‘Dus dan hebben we een hittegolf en meteen een hele stevige.’

En in België?

De verrassende weersvoorspellingen komen van het Europees Centrum voor Middenlange Weersvoorspellingen (ECMWF) en zou volgens Lankamp ‘de betrouwbaarste zijn die er is’. Als we op de website van het KMI gaan kijken, ziet het er niet naar uit dat we in België zullen moeten puffen in 40 graden, al blijft het kwik ook bij ons rond de 30 graden schommelen.

Temperatuur volgende week

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.