Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga Image

1 op de 10 wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.

Na een wedstrijd van de Rode Duivels gebeuren 80% meer ongevallen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De bobcampagne gaat vanavond opnieuw van start. De komende maanden zal de politie vooral controleren na zomerse evenementen zoals WK-wedstrijden op groot scherm, omdat bij het vorige EK bleek dat na de matchen van de Rode Duivels maar liefst 80% meer ongevallen gebeurden.


Het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland staat voor de deur. Ook deze keer kijken we er al naar uit om gezellig met vrienden de matchen van onze Rode Duivels ergens op een groot scherm te gaan volgen. 1 op 4 Belgen geeft nu al aan dat ze dit zullen doen. Zo’n avondje supporteren betekent massa’s sfeer, hopelijk evenveel doelpunten van ons nationaal elftal en liters alcohol. In al die feestvreugde zouden we bijna vergeten dat we nog naar huis moeten, en daar wringt het schoentje helaas.

Bij het EK in 2016 merkte het verkeersveiligheidsinstituut VIAS dat er twee uur na een wedstrijd van de Rode Duivels 80% meer ongevallen met gewonden plaatsvinden. 1 op 10 daarvan werd veroorzaakt door overmatig drankgebruik. Met die cijfers in het achterhoofd is de politie bij de zomerse bobcampagne die vanavond van start gaat van plan om veel controles uit te voeren na zomerse evenementen zoals WK-wedstrijden op groot scherm, maar ook festivals en buurtfeesten. De politie zal dit keer ook vooral gebruikmaken van controles die hooguit een uur op één bepaalde plek blijven. Zo willen ze voorkomen dat voorbijgangers de locatie verraden op sociale media.

‘De bob wordt niet langer beschouwd als een kneusje’


De sensibiliseringscampagne deze zomer speelt dus vooral in op het WK en spoort mensen aan om een bob te zoeken als de Duivels spelen. Ze raden aan om op voorhand iemand aan te duiden die die avond wil overleven op water of frisdrank, of een alternatief te zoeken voor de wagen als je toch wil drinken. De bobcampagne gaat vanavond van start met 72 uur non-stop controles.

Er is gelukkig ook goed nieuws, want uit cijfers van de vorige bobcampagnes blijkt dat minder mensen achter het stuur kruipen met een glaasje te veel op . Het aantal Vlamingen die moesten blazen vermeerderde de afgelopen vier jaren enorm – van 144.000 naar 214.000 – maar het aantal mensen dat betrapt werd met te veel alcohol in hun bloed daalde tegelijkertijd van 4,3 naar 2,8%. ‘Het bewijs dat de bobcampagnes werken’, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts. ‘De bob wordt niet langer beschouwd als een kneusje, maar Belgen zijn er trots op om die titel te dragen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '