Home LOVE & SEX 30 minuten per week. Voor méér seks zijn wij Belgen te moe.

30 minuten per week. Voor méér seks zijn wij Belgen te moe.

Volgens de enquête van Pfizer hebben Belgen minder dan 2 x per week seks. Een vrijpartij duurt zo'n 20 minuten.

De enquête, uitgevoerd door farmaceutisch bedrijf Pfizer, verzamelde getuigenissen van 6 249 mannen en vrouwen uit 7 Europese landen. Uit de cijfers blijkt dat "Belgen minder dan 2 keer per week vrijen en dat een vrijpartij gemiddeld 20 minuten duurt."

Waarom we zo weinig tijd aan seks besteden? Een overvolle agenda en vermoeidheid worden genoemd als de 2 belangrijkste struikelblokken.

Nog verrassende cijfers uit de enquête op ’n rijtje: 

 • 89% van de ondervraagde personen vindt een goed en bevredigend seksleven belangrijk.
   
 • Meer dan de helft (59%) van de respondenten zegt een beter seksleven te willen.
   
 • 84% vindt de kwaliteit van de erectie (stijfheid) een belangrijke factor voor een bevredigende vrijpartij. Bijna de helft van de ondervraagde mannen geeft aan dat hij een hardere erectie zou willen.
   
 • Ruim een kwart (28%) van de Belgische mannen gaat een vrijpartij uit de weg omdat hij bang is om geen erectie te krijgen. Een derde (34 %) heeft geen echt harde erectie.
   
 • 13% van de mannen die geen echt harde erectie krijgen, neemt zijn toevlucht tot medicatie tegen erectiestoornissen (ED, erectiele dysfunctie).
   
 • Bijna een derde (32%) van die 13% verklaart dat hij nog nooit met iemand heeft gepraat over zijn erectieproblemen.

"Erectieproblemen hebben een gigantische impact op het seksuele welzijn van man én vrouw. Voor beide partners hangt de seksuele bevrediging grotendeels af van de stijfheid van de penis. Een echt stijve penis is een vereiste voor optimale seksuele bevrediging voor allebei", zegt professor H. Claes van de dienst urologie van het UZ Leuven en van Sint-Jan te Brussel.
 

Wat beïnvloedt het seksleven van de Belgen?

Een klein verschil met andere Europese landen: in ons land heeft de economie de kleinste impact op ons seksleven. Inderdaad, "het huidige economisch klimaat heeft de kleinste impact op het libido van de ondervraagde personen in België en op hun vermogen om een bevredigend seksleven te hebben, in vergelijking met de deelnemers van de zes andere Europese landen."

En jij? Hoeveel tijd maak jij om te vrijen?