Home LOL Vormgever Susan testte het spelconcept van onze ‘Start-Up Contest’-finalisten uit

Vormgever Susan testte het spelconcept van onze ‘Start-Up Contest’-finalisten uit

'De Wereld van Vos' is ideaal voor kinderfeestjes

De Wereld van Vos
© De Wereld van Vos

Vorig jaar stonden Ilse en Mathilde met hun spelconcept ‘De Wereld van Vos’ tegenover Valerie van ‘CompaniValli’ in de finale van onze ‘Start-Up Contest’. Valerie ging toen met de hoofdprijs naar huis, maar vormgever Susan testte met veel plezier de speldoos van Ilse en Mathilde uit.

‘Wie wil er een speurtochtpakket testen voor een verjaardagsfeestje?’ klonk het hier op de redactie. ‘Ikke, ikke!’ Was mijn reactie. Ik had al een hele week zitten tobben hoe ik een verjaardagsfeestje kon organiseren voor een groep van 9 à 10 jongetjes zonder er al te veel tijd in te moeten steken. Ik wilde het feestje wél thuis houden, dus dit aanbod kwam als een geschenk uit de hemel. En daar lag het pakket een paar dagen later in m’n brievenbus. Een klein pakketje. Zit daar alles in? Was mijn eerste reactie. Ja hoor, alles zat erin.

De wereld van Vos‘ is de organisator en het spel heet ‘Het Mysterie Van Schelpekaap‘. Een speurtocht voor echte speurders. Noem het beroepsmisvorming, maar ik ben nogal kritisch op de vormgeving. Maar hierbij kon ik alleen maar juichen. Het prachtig geïllustreerd en vormgegeven boekje nodigde direct uit om het leuke verhaal te lezen. Ik was zelf enthousiast om te ontdekken wie het gedaan had.

Kant-en-klaarspelconcept

Alles zit in het pakket: uitnodigingen, een affiche voor aan je deur, duidelijke uitleg over de 10 opdrachten, invulkaarten én de attributen voor de speurtocht. Het enige wat ik moest doen, was een wandelroute zoeken en de opdrachtkaarten verstoppen. Ik zocht op een plattegrondje de kortste weg naar het park en van daaruit de weg weer terug naar huis. Ik wilde namelijk de meeste spelletjes in het park doen. Twee opdrachten zette ik uit op weg naar het park.

Bij opdracht 2 moest je iets verstoppen en met een lint een gebied afzetten, dat vond ik nogal moeilijk onderweg naar het park. Maar ik mocht de tuin van een vriend gebruiken. Daarna trok ik het park in, hing de aanwijskaarten op en verstopte de opdrachten. Ik was wel een beetje bang dat andere parkbezoekers de kaarten zouden weghalen, maar zelfs dat was voorzien. Voor elke opdracht is er een reservekaart, mocht hij onderweg ‘verdwijnen’.

Het pakket is voorzien op 10 kinderen, dus mijn zoon mocht 9 vriendjes uitnodigen. Wil je graag meer kinderen uitnodigen? Dan kan je gewoon een uitbreiding vragen. Trots mocht hij de mooie uitnodigingen gaan uitdelen op school.

En dan begon het feestje. Eerst mijn eigen inbreng: een spel met ballonnen om de cadeautjes uit te delen. In elke opgeblazen ballon zat een briefje met de naam van een vriendje. De jarige mag als eerste een ballon laten knallen met een cocktailstokje. De jongen wiens naam eruit valt, mag zijn cadeautje geven en vervolgens de volgende ballon laten knallen. Plezier!

Enthousiaste wandeling

Dan de volgende uitdaging: hoe krijg je 10 enthousiaste jongetjes van 8 à 9 jaar zo ver om een speurtocht te beginnen? Wel, dat was eenvoudig (in mijn geval toch). Ik legde een groot kleed op de grond en ging daar met het boek op zitten. Ook al waren ze aan het voetballen, ze kwamen al snel naast me op het kleed zitten. Dat had ik nooit verwacht. De kinderen waren heel enthousiast na het voorlezen uit het boekje. De invulkaarten werden gretig bekeken, de potloden uitgedeeld. De tocht kon beginnen!

De hele tocht bleven ze enthousiast, ze wilden alleen even gaan spelen op de glijbanen in het park. Het was moeilijk om hen daar weer af te krijgen. Ook zijn er opdrachten waarbij alle kinderen om de beurt iets moeten uitbeelden, iets wat met 10 kinderen wel even duurt. Het werd me bovendien al snel duidelijk dat ik de wandeltocht te ver had gemaakt. We waren te veel tijd kwijt met wandelen. Twee opdrachtjes heb ik daarom niet laten uitvoeren, want ik moest op tijd terug zijn voor de ouders.

De perfecte oplossing

Mijn enige inbreng voor de speurtocht was dat ik een route moest uitstippelen op papier en die moest afdrukken (ik maakte een screenshot van Google Maps). Op de dag van het feestje had ik zo’n 1,5 uur nodig om de opdrachten en iets lekkers te verstoppen. Dit pakket was echt een oplossing voor mij. Weinig voorbereiding en toch een mooi uitgewerkte zoektocht waar de kinderen veel plezier aan hebben gehad

Tekst: Susan van der Aa

Lees ook: