Home Lifestyle 5 waardige (en Europese) alternatieven voor die rondreis in Zweden

5 waardige (en Europese) alternatieven voor die rondreis in Zweden

Je hoeft die kajak en wandelschoenen nog niet op te bergen! 🗻

© Kalen Emsley & Taneli Lahtinen via Unsplash

Net nu we dachten dat we heel voorzichtig mochten uitkijken naar dat eerstvolgende reisje, sluiten opnieuw een aantal landen en regio’s de grenzen. Begrijpelijk, maar een beetje teleurstellend voor wie net een vakantie richting het buitenland boekte. Was ook jij van plan om op (kajak)trip te gaan naar Zweden, maar valt dat door de code rood in het land in het water? Wij zochten naar 5 waardige alternatieven.

Dat we het coronavirus nog lang niet klein hebben gekregen, is intussen wel meer dan duidelijk. De broeihaarden nemen in een aantal landen, waaronder Zweden, helaas weer toe, waardoor we die buitenlandse trip – misschien zelfs voor een tweede keer – op onze buik moeten schrijven. Zie jij het – hoewel ook België een paar prachtige verborgen pareltjes heeft  – écht niet zitten om op staycation te gaan en wilde je koste wat het kost Zweden op je bucketlist afvinken? Dan kan je overwegen om nog snel een reis naar een (of meerdere) van deze Europese landen in te plannen.

Saimaameer, Finland

In Finland, een buurland van Zweden, zijn we gelukkig wel nog welkom. De maatregelen worden er momenteel gradueel versoepeld, waardoor het normale leventje er weer op gang komt. Je kan ervoor kiezen om helemaal naar het noorden van Finland te trekken en een weekje in Lapland tussen de elanden te vertoeven, maar als je vooral op zoek bent naar een locatie die veel wegheeft van Zweden, moet je in het zuidoosten van het land op verkenning gaan. Daar kan je dagen op en naast het water reizen en dus toch nog werk maken van die kajaktrip. De duizenden blauwe meren en kleine feeërieke eilandjes vormen er een magisch doolhof dat je vanuit je bootje kan ontdekken. Vooral het gebied rond het Saimaameer is een waar paradijs voor outdoorliefhebbers die uit zijn op een avontuurlijke reis midden in de natuur. Waar je zeker eens moet ronddobberen tijdens je reis? In de nationale parken Kolovesi en Linnansaari, die vlakbij het merengebied liggen.

Triglav National Park, Slovenië

Voor een van de meest diverse landschappen waar je zowel kan fietsen als wandelen, klimmen en kajakken kan je naar het Triglav National Park in Slovenië trekken. Het schitterende natuurpark is maar liefst 84.000 hectare groot en heeft voor elke avonturier wat wils: spectaculaire uitzichten, een adembenemend berglandschap, kloven, mythische watervallen, robuuste gletsjers, diepblauwe meren en wilde rivieren. De groene parel van Slovenië ligt op de grens met Italië en herbergt enkele prachtige plekjes om je tentje op te zetten. Wil je het gebied ook deels met de (opblaasbare) kano/kajak verkennen? Dan kan je er op het hemelsblauwe Bledmeer drijven of je aan de 96 kilometer lange rivier Soca wagen. Wedden dat je nog nooit zo’n romantische én tegelijkertijd avontuurlijke reis gemaakt hebt?

Vaud, Zwitserland

De Zwitserse regio Vaud ligt op de grens met Frankrijk en staat onder de toeristen vooral bekend om het Meer van Genève (Lac Léman) dat in het hartje van de prachtige streek ligt. Je kan ervoor kiezen om een week lang aan het beroemde meer te zonnebaden of de wildernis van het gebied in te trekken en er net zoals in Zweden op zoek te gaan de allermooiste natuurpareltjes van onze planeet. De regio wordt gekenmerkt om haar prachtige verborgen meren die je alleen te voet kan vinden, magnifieke uitzichten op de Matterhorn, stevige beklimmingen en duizelingwekkende hoogteverschillen. Wat je er zeker moet gedaan hebben? Naar de top van Les Jumelles klimmen om er van een prachtig uitzicht over (het Meer van) Genève te genieten. Heb je daarna nog energie op overschot? Trek dan naar La Tache om er af te koelen in het prachtige meer dat er verborgen ligt.

Hautes-Alpes, Frankrijk

Op de Franse grens met Italië krijg je in de ongerepte natuur van Vallée de la Clarée in Hautes-Alpes al een schitterend voorsmaakje van de o zo mooie Alpen. Meer zelfs, je zou er bijna vergeten dat je er in Frankrijk en niet in een of ander Scandinavisch paradijs op vakantie bent. Adem de frisse buitenlucht in en wandel, fiets, mountainbike en/of kajak naar hartenlust zonder gestoord te worden. Ga er op zoek naar het mooiste uitzicht op de berg Le Mourre Froid en kijk uit naar de diepblauwe meren die in de regio verborgen liggen en waar je heerlijk kan picknicken. Volg er in Parc National des Écrins, in het noorden van de regio, een klein stukje van de GR54 die je langs de hoogste bergtoppen en meest spectaculaire uitzichten leidt en breng een bezoekje aan Saint-Véran, een charmant bergdorpje midden in het natuurgebied Queyras.

Beieren, Duitsland

Het meest indrukwekkende landschap van Duitsland ontdek je tijdens de 450 kilometer lange Duitse Alpenroute. Die route start in Zuid-Beieren en betovert je langs de kronkelende weg met magische berglandschappen. Vooral tussen de Bodensee en de Königssee liggen er een aantal prachtige plekjes verborgen die jouw wanderlust aanwakkeren en vrágen om een nachtje kamperen in de natuur. Wil je na al dat autorijden de beentjes eens strekken? Dan kan je onderweg de hoge bergketens ook al wandelend of fietsend verkennen. Parkeer je auto aan de voet van een berg en ga zelf op zoek naar een indrukwekkend uitzicht tussen de wolken. Vergeet zeker geen tussenstop te maken aan Zugspitze in Garmisch Partenkirchen en ga er op zoek naar een ideale rivier die je al varend het mooiste van Duitsland laat ontdekken. De Duitse Alpenroute neemt je trouwens ook mee langs sprookjesachtige kastelen, zoals Neuschwanstein, mysterieuze kloosters en eeuwenoude abdijen, zoals de bekende Abdij van Ettal.

Meer reisinspiratie:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.