Home Lifestyle Zo voorkom je dat er vogeltjes tegen je raam vliegen

Zo voorkom je dat er vogeltjes tegen je raam vliegen

Jaarlijks sterven een miljoen vogels door onze ramen.

vogel
Foto: Shutterstock

De meesten onder ons hebben het al eens meegemaakt: een vogel die – pats! – tegen het raam vliegt. Dat is schrikken, zowel voor de vogel als voor jou. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat er nog meer vogeltjes te pletter storten na een ontmoeting met je venster.

De grootste doodsoorzaak bij vogels? Onze ramen. Zowel transparante als reflecterende exemplaren zijn niet goed voor de beestjes. De eerste variant zien ze niet, en de tweede reflecteert een helderblauwe hemel (als het eens niet regent) of de omgeving.

Dat zorgt ervoor dat jaarlijks een miljoen vogels door onze ramen aan hun einde komen. En nee, niet alleen hoge kantoorgebouwen met veel vensters zijn de boosdoeners. Steeds meer mensen kiezen immers voor grote ramen bij hen thuis. Die overvloed natuurlijk licht is voor ons alleen maar leuk, maar voor vogels betekent het de doodstraf.

Beter voorkomen dan genezen

Vaak denken vogels dat ze door de ramen kunnen vliegen, wat niet zo is. Daarom is het vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat de diertjes de ruiten kunnen zien. Echt moeilijk is dat niet, maar tips als ‘laat je ramen vuil worden’ volgen wij liever niet op.

Advies dat wél nuttig is: plaats hangplanten voor je ramen. Zo zien vogels dat er obstakels op hun weg komen en zullen ze minder snel door het glas proberen te vlammen. Op die manier haal je ook meteen de lente in huis. Ook meubilair voor het venster zetten kan wonderen doen voor onze gevleugelde vriendjes.

Ga trouwens geen raamstickers op het glas kleven. Bij kleine vensters helpt dat wel, maar om grote ramen zichtbaar te maken, zou je ze vol moeten plakken. Niet echt mooi of praktisch…

Stickers die wel handig zijn, zijn exemplaren waar een silhouet van een roofvogel op staat. Door die op je venster te kleven, zullen de vogeltjes denken dat er een vijand is en (hopelijk) rechtsomkeert maken.

Uv-markeringen op het venster zijn ook een oplossing voor het probleem. Met een uv-stift kan je namelijk patronen tekenen op je vensters. Die zijn voor de mens niet zichtbaar, maar voor vogels maken ze een enorm verschil. Het enige nadeel: als je je ramen hebt gewassen, moet je opnieuw aan het tekenen slaan…

Toch een raamslachtoffer?

Is er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een vogeltje tegen je ruit gecrasht? Vzw Vogelbescherming Vlaanderen deelde op zijn Facebookpagina een schema dat je stap voor stap toont hoe je het slachtoffer moet behandelen.

Foto: VZW. Vogelbescherming Vlaanderen

lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.