Home Lifestyle KIJKTIP: Team Vranckx toont waar #WomenSupportingWomen écht om draait

KIJKTIP: Team Vranckx toont waar #WomenSupportingWomen écht om draait

'Trippers: van bruiloft tot eremoord' werpt een blik op gedwongen huwelijken en huiselijk geweld in Turkije. Je kan de aflevering bekijken op VRT NU.

© VRT

Dat we hier in België onze twee pollekes mogen kussen, dat is wat de nieuwe campagne #WomenSupportingWomen ons nog maar eens duidelijk maakt. Sinds begin deze week wordt onze Instagramfeed volledig ingekleurd met zwart-witfoto’s, inclusief de trending hashtag. Maar waarom eigenlijk? Daar schept de ‘Vranckx’-aflevering ‘Trippers: van bruiloft tot eremoord’ nu meer dan ooit duidelijkheid over.

De campagne werd in Turkije op poten gezet na de gewelddadige moord op de 27-jarige studente Pinar Gültekin. Haar dood deed de gemoederen eerder deze maand hoog oplaaien, omdat Turkse vrouwen steeds gewelddadiger behandeld worden. En daar was haar dood helaas nog maar eens het bewijs van. Vorig jaar werden in Turkije maar liefst 474 vrouwen om het leven gebracht, zo’n 250 meer dan zeven jaar geleden. Zeer verontrustend, en al helemaal als je weet dat er ook in 2020 al 146 Turkse vrouwen vermoord werden. En daar stoppen de misselijkmakende cijfers helaas nog niet, want uit onderzoek blijkt dat 42% van alle Turkse vrouwen tussen de 15 en 60 jaar seksueel en/of psychisch mishandeld wordt.

Traditie?

Wat dat met die zwart-witfoto’s te maken heeft? Wanneer in Turkije een vrouw vermoord wordt, verschijnt er in de kranten en op televisie een zwart-witfoto van haar. En dat gebeurt er zowat élke dag. Met de challenge willen Turkse vrouwen elkaar steunen en élke vrouw oproepen om op te komen voor haar rechten, iets wat met behulp van de krachtige speech van politica  Alexandria Ocasio-Cortez duidelijk gelukt is op Instagram. Dat wil helaas niet zeggen dat alle problemen van de baan zijn, integendeel zelfs. En dat is wat de schrijnende maar o zo belangrijke ‘Vranckx’-reportage die afgelopen zaterdag uitgezonden werd nog maar eens duidelijk maakt.

In ‘Trippers: van bruiloft tot eremoord’ zien we hoe gevaarlijk het is om als vrouw in Turkije te leven, zélfs in de moderne hoofdstad Istanbul. Ze zijn er ontzettend vaak het slachtoffer van huiselijk geweld en Team Vranckx werpt een blik op de gedwongen huwelijken die er nog steeds georganiseerd worden, iets wat met de hele #WomenSupportingWomen-beweging actueler is dan ooit tevoren. Willen vrouwen zo’n huwelijk ontvluchten? Dan worden ze in de meeste gevallen vermoord of gemarteld. Het verschil tussen mannen en vrouwen is er in sommige regio’s bijna onwerkelijk hoog en vrouwen krijgen er amper kansen om gelukkig te zijn. Traditie of een van de pot gerukt machtsvertoon waar vrouwen een enorm grote prijs voor moeten betalen?

Je kan ‘Trippers: van bruiloft tot eremoord’ op VRT NU bekijken.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.