Home Lifestyle Body Werelddag Zonder Tabak: laat je longen gratis testen in heel wat ziekenhuizen

Werelddag Zonder Tabak: laat je longen gratis testen in heel wat ziekenhuizen

Op 31 mei is het Werelddag Zonder Tabak en stellen ziekenhuizen hun deuren open voor gratis tests.

© Shutterstock

Een van de populairste voornemens bij heel wat Belgen blijft stoppen met roken. Dat is niet de eenvoudigste opdracht op de to-dolijst, maar met de juiste professionele hulp kom je alvast een heel eind. Ter gelegenheid van Werelddag Zonder Tabak op 31 mei organiseren 67 ziekenhuizen een sensibiliseringsdag rond nicotineverslaving. Je kan er bovendien terecht voor gratis tests.

Uit een recent onderzoek van Stichting tegen Kanker blijkt dat wel 65 % van de rokers graag zou stoppen. Werelddag Zonder Tabak is een belangrijk initiatief aangezien een roker bijna drie keer meer kans heeft om van zijn of haar slechte gewoonte af te raken dankzij professionele hulp. En die kan ook jij krijgen, en wel volledig gratis! Tijdens de actie kan je namelijk in de deelnemende ziekenhuizen terecht voor drie tests: een evaluatietest van je nicotineverslaving, een meting van de hoeveelheid CO in je longen en een evaluatie van je reële longleeftijd.

Na de tests ontvang je een persoonlijk paspoort waarmee je vervolgens een zorgverpleger kan raadplegen om de resultaten wat grondiger te analyseren. Samen bespreken jullie dan oplossingen met gepaste hulp en ondersteuning, zodat je slaagkansen zo groot mogelijk zijn.

Risico op hart- en vaatziekten

Dit jaar focust Werelddag Zonder Tabak specifiek op het verband tussen tabak en hartziekten. De actie heeft dan ook als doel om zo veel mogelijk rokers bewust te maken van het feit dat tabak niet alleen voor de longen schadelijk is. Rokers hebben namelijk 70 % meer kans om hartziekten te ontwikkelen. Ook de kans om een beroerte te krijgen ligt bij rokers zo’n drie keer hoger dan bij niet-rokers.

De lijst met alle deelnemende ziekenhuizen per provincie ontdek je hier. Check vooraf goed wanneer de actie juist plaatsvindt in het ziekenhuis van je keuze.

Tekst: Chloë Foubert

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.