Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 20: bloemkoolsteak met chipotledressing

VeggieChallenge – Dag 20: bloemkoolsteak met chipotledressing

Fiesta Mexicana op je bord.

veggiechallenge dag 20
© Wout Hendrickx

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Het recept van de dag: bloemkoolsteak met chipotledressing.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 2 bloemkolen
 • 8 el olijfolie
 • 1 limoen, rasp en sap
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 à 2 el chipotlepoeder
 • ½ kl zout
 • limoen, om te serveren

Voor het sausje:

 • 300 ml volle yoghurt
 • ½ bosje koriander
 • 100 ml olijfolie
 • peper en zout

Hoe maak je het?

 1. Verwijder de bladeren van de bloemkool. Snij 2 dikke plakken uit het midden van elke bloemkool: de kern moet eraan blijven, anders vallen de roosjes eraf. Gebruik de rest van de bloemkool voor een ander recept.
 2. Meng 4 el olijfolie met 2 el limoensap. Meng er de geperste knoflook, de rasp van limoen, het chipotlepoeder en het zout door.
 3. Verhit een grillpan. Warm de oven voor op 180 °C. Kwast de bloemkoolplakken in met de marinade. Gril de bloemkool aan beide kanten op de grillpan. Leg op een met bakpapier beklede ovenplaat en laat nog 8 à 10 in de oven verder garen, giet er eventueel nog wat marinade over.
 4. Blancheer de koriander kort in wat water. Laat uitlekken en doe in een hoge maatbeker. Voeg de helft van de olie toe en mix met een staafmixer tot een groene puree. Leng aan met de rest van de olie en breng op smaak met peper en zout. Doe de yoghurt in een serveerschaaltje, giet er wat van de olie over.
 5. Serveer de bloemkoolsteak met de yoghurtsaus, gehakte koriander en plakjes limoen.

Chipotlesaus wordt gemaakt van gerookte en gedroogde jalapeño’s en smaakt pittig en zoet tegelijk. Je kan chipotlesaus ook in poedervorm kopen: heerlijk om bijvoorbeeld vlees of groenten in te marineren.

Recept: Natalie Peeters

Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.

Lees ook: