Home Lifestyle De komende nachten licht de hemel weer op met veel vallende sterren

De komende nachten licht de hemel weer op met veel vallende sterren

Het is nu toch het ideale weer om lekker lang buiten te zitten.

vallende sterren
© rad pozniakov via unsplash

Te warm om te slapen? We kennen het! Gelukkig heb je nu het perfecte excuus om lang(er) buiten te zitten of zelfs te slapen, want de komende nachten kan je veel vallende sterren spotten.

Kan je de slaap niet vatten omdat het te heet is in je slaapkamer? Maak van die gelegenheid gebruik om buiten even af te koelen. Neem onmiddellijk een kussen of matje mee om op te liggen, want de komende nachten licht onze hemel weer op met honderden vallende sterren. Zoals elk jaar baant onze planeet zich momenteel een weg door de Perseïden, dat is een meteorenzwerm die wordt veroorzaakt door de komeet Swift-Tuttle. Als die meteoren of stofdeeltjes tegen onze dampkring botsen, verschijnt er heel kort een lichtstreep aan de hemel of zoals wij het beter kennen: een vallende ster.

Een kwartiertje

We zouden nog tot en met 14 augustus iedere nacht zo’n tientallen vallende sterren per uur kunnen waarnemen. ‘Wat mij betreft is de hemel in de periode van de Perseïden op zijn best na middernacht‘, vertelt Marc Van den Broeck, directeur van ­volkssterrenwacht Urania in Het Nieuwsblad. Wolken kunnen roet in het eten gooien, maar laat je daar zeker niet door tegenhouden. ‘Vaak krijg je bij wisselvallig weer toch een paar opklaringen en zie je nog iets wat de moeite waard is’, besluit Marc.

Verder geeft Marc mee dat je best minstens een kwartier naar de hemel kijkt, want de lichtstreepjes zijn steeds maar enkele seconden zichtbaar. Een verrekijker is handig, maar de meteoren zijn ook met het blote oog te zien. Denk maar al eens na welke wens(en) je wil maken, leg je luchtmatras klaar, vergeet zeker je wekker niet te zetten en zoek een donker plekje op! Tijd om nog ergens naartoe te rijden? Dit zijn de mooiste plekjes om sterren te spotten.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.