https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Valentijn voor vriendinnen: waar komt Galentine’s Day vandaan?

Valentijn voor vriendinnen: waar komt Galentine’s Day vandaan?

'Het is geweldig en het zou een nationale feestdag moeten zijn!'

© Court Prather via Unsplash

Geen lief? Geen probleem! Op 13 februari, de dag waarop koppels elkaar overladen met rozen en bonbons ter ere van Valentijn, vieren vriendinnen Galentine’s Day. Maar waar komt de ludieke feestdag vandaan?

Net zoals Friendsgiving – Thanksgiving vieren met vrienden in plaats van familie – is Galentine’s Day een feestdag die het levenslicht zag dankzij een populaire tv-reeks. Velen vonden de verzonnen feestdag zo geniaal dat hij in de VS zo goed als helemaal ingeburgerd is.

Het was Amy ‘I’m not a regular mom, I’m a cool mom’ Poehlers personage Leslie Knope die in het tweede seizoen van de komische succesreeks ‘Parks and Recreation‘ de wereld liet kennismaken met Galentine’s Day. Volgens Leslie is het ‘de beste dag van het jaar’.

Vrouwen die vrouwen vieren

‘Elke 13de februari laten mijn vriendinnen onze vriendjes en echtgenoten thuis en vieren we onze vriendschap met een ontbijt. Deze dag draait om vrouwen die vrouwen vieren’, aldus Leslie in de aflevering die toepasselijk ‘Galentine’s Day’ heet en in 2010 voor het eerst op de buis te zien was.

Sinds 2010 is Galentine’s Day er alleen maar populairder op geworden. Zo werden er kaartjes, cadeautjes en feestjes in het leven geroepen ter ere van de vriendinnendag. Er bestaat zelfs officiële Galentine’s Day-merchandising van ‘Parks and Recreation’.

Maar als je het aan Leslie Knope vraagt, is er maar één manier om Galentine’s Day te vieren: door een wafelontbijt te organiseren met je vriendinnen ‘en elkaar eraan te herinneren wat er belangrijk is in het leven: vriendinnen, wafels en werk. Of wafels, vriendinnen en werk. Maakt niet uit, maar werk komt op de 3de plaats’.

Lees ook: