Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Ook als je het qua ingrediënten liever simpel houdt, blijven er een paar toffe receptjes over om uit te proberen.'

UITGETEST: zelf cosmetica maken met het ‘Groene Beauty’-boek

Na een hele reeks kookboeken met gezonde en groene receptjes is ‘Groene Beauty’ de nieuwste toevoeging aan de Supergroen-serie van uitgeverij Becht. Net zoals je voor een lekkere smoothie een receptje volgt en natuurlijke ingrediënten samenvoegt, doe je dat nu voor een verzorgend beautyproduct. Wij testten voor je uit: 100% natuurlijke cosmetica om zelf te maken.

Waarom groene beauty?


In tijden van natuurlijke, vegan en cruelty-free cosmetica worden we ons steeds vaker bewust van wat er in ons potje crème zit. Tenzij je expert bent in beautyingrediënten, kan het allemaal nogal verwarrend worden. Herborist Marika Wilmes en culinair redacteur Hester de Goede moedigen je met hun boek ‘Groene Beauty’ aan om beroep te doen op al het goeds wat de natuur te bieden heeft en gewoon zelf je favoriete beautyproducten te creëren. Maar hoe moeilijk is dat eigenlijk, je eigen oogmasker of ontschminkingsolie maken? We testten het voor je uit.

Eerste indruk


Ik moet al meteen eerlijk toegeven dat ik aanvankelijk van plan was om verschillende bereidingen uit te proberen, maar dat ik na even bladeren heb besloten om me te beperken tot twee proefproductjes. Ik kom ingrediënten tegen als oranjebloesemwater, etherische oliën en matchapoeder, dat heb ik jammer genoeg niet zomaar in huis. Ik realiseer me al snel dat je voor het merendeel van de bereidingen ingrediënten nodig hebt die niet altijd even makkelijk te verkrijgen zijn en die doorgaans ook aan de prijzige kant zijn.

Ik vind het weleens fijn om mijn eigen productjes te maken, maar ik betwijfel dat ik het op regelmatige basis zal doen. Als beautyredactrice heb ik steeds een heleboel productjes klaarstaan die ik wil uittesten, wat me er een beetje van weerhoudt om daarnaast ook nog eens mijn eigen smeersels te fabriceren. Dat verklaart dan ook waarom ik liever geen geld uitgeef aan een flesje bindmiddel of conserveermiddel dat ik waarschijnlijk maar één keer zal gebruiken. Uiteraard wilde ik dat de pret niet laten bederven, dus ging ik op zoek naar de producten die relatief snel en makkelijk te bereiden waren, met makkelijk vindbare ingrediënten.

Milde make-upremover


Ik heb het mezelf wel heel erg makkelijk gemaakt door voor dit receptje te kiezen, want je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig en een daarvan is gewoon gedistilleerd water. Easy peasy! Ik ben steeds op zoek naar een goede make-upremover die mijn hardnekkige oogmake-up en mascara kan verwijderen, dus ik was heel benieuwd naar deze natuurlijke DIY-versie. De druivenpitolie was heel makkelijk te vinden en niet duur, ik kocht ze bij Holland & Barrett.

Hoe maak je het? Je doet gewoon gelijke delen olie en water in een flesje en je make-upremover is al klaar. Klinkt bijna te gemakkelijk om waar te zijn. Voor gebruik moet je even schudden, want de olie scheidt zich van het water. Je brengt het product gewoon aan op een wattenschijfje en gebruikt het om je ogen te ontschminken.

Resultaat? Het product werkte helaas niet zo goed als ik had gehoopt. Ik had enkel mijn dagelijkse mascara op (geen waterproof) en ik slaagde er niet in om hem goed te verwijderen. De mascara bleef grotendeels gewoon op mijn wimpers zitten en de make-upremover liet vooral een heel erg vet laagje achter op mijn oogleden. Ik was genoodzaakt om af te ronden met micellair water.

Verfrissende oogpads


Ik ben een grote fan van kamille omwille van zijn kalmerende eigenschappen. Wanneer mijn ogen gezwollen zijn of geïrriteerd door hooikoorts, durf ik er al eens gekoelde zakjes pure kamillethee op te leggen om te kalmeren en te ontzwellen. De verfrissende oogpads op basis van kamille spraken mij dus meteen aan. De ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt en de pads zijn makkelijk te bereiden.

Hoe maak je het? De ingrediënten zijn makkelijk te vinden en het duurt niet lang om te bereiden. Ik gebruikte geen gedroogde kamille maar gewoon een theezakje met pure kamillethee. Doordat je de ingrediënten even aan de kook moet brengen heb je het gevoel dat alles zich goed vermengt en dat de actieve stoffen vrijkomen. Nadat ik ze een halfuurtje liet afkoelen in de koelkast, legde ik twee pads op mijn ogen en nam ik een kwartiertje platte rust.

Resultaat? Dit was voor mij een hit. De pads voelen super verfrissend op je ogen, een erg ontspannend en kalmerend gevoel. De huid rond mijn ogen voelde niet trekkerig nadat ik de pads weer verwijderde. Deze pads blijven 3 dagen houdbaar in de koelkast, maar wat ik vooral fijn vind is dat je ze ook kan invriezen en dan kan je ze tot 3 maanden bewaren in een afgesloten zakje.

[td_smart_list_end]

Conclusie


Dit boek is een plezier om door te bladeren. De harde kaft en minimalistische lay-out geeft het een erg smaakvolle, crafty indruk. Ik ben fan van hoe de producten in beeld worden gebracht. Bij ieder receptje krijg je aan de linkerzijde een flatlay te zien van de ingrediënten en aan de rechterzijde een simpele, realistische foto van het eindproduct. Op de eerste bladzijden van het boek krijg je tips & tricks bij het maken van je eigen cosmetica en worden de voorgestelde ingrediënten uitvoerig toegelicht. Dit vond ik misschien wel het leukste deel van het boek. Ik ben een beetje ingredient-obsessed en heb hieruit veel bijgeleerd over de verschillende soorten oliën en andere ingrediënten die goed zijn voor de huid.

Op het eerste zicht heb je gigantisch veel keuze uit verschillende soorten producten. Als je de receptjes in detail gaat bekijken, blijkt wel dat je er vaak voor naar een detailhandel moet. Emulgatoren of bindstoffen vind je immers niet zomaar in de supermarkt om de hoek. Als je het simpel wil houden en niet te veel geld wil uitgeven, zit je al meteen wat beperkter qua mogelijke bereidingen. Maar dan nog blijven er een paar toffe receptjes over waarmee je wel makkelijker aan de slag kan.

Los daarvan is het gewoon een fijn boek om in huis te hebben, of je nu van plan bent om op wekelijkse basis beautyproductjes te maken of maar een paar keer per jaar wanneer je er zin in hebt. Een heel leuk cadeau voor beautylovers of zelfs voor fervente DIY’ers die nog niet zo thuis zijn in de beautywereld.

Lees ook de vorige boekreviews:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '