Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Ik had het gevoel dat mijn nek, die al sinds de lockdown in de eerste coronagolf goed vastzat, eindelijk minder pijn deed.'

UITGETEST: redactrice Herlinde onderging een cuppingmassage

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist


Je hebt het ongetwijfeld al eens zien voorbijkomen, en topsporters gebruiken het frequent: cupping. Dat is een massagetechniek waarbij siliconen cups op je huid worden gezet om de doorbloeding te stimuleren. Redactrice Herlinde testte het uit op haar gelaat en rug.


Door al wekenlang thuis – meer bepaald aan de tafel in de woonkamer – te werken, zaten mijn nek en mijn schouders volledig vast. Een gewone massage hielp niet om die knopen eruit te krijgen, dus ik besloot voor iets ‘extremers’ te kiezen: cupping. Heel wat topsporters, zoals olympisch zwemmer Michael Phelps, gebruiken die techniek waarbij siliconen cups op je huid worden gezet om de doorbloeding te bevorderen en de spanning te verlichten. Hij laat kenmerkende rode of zelfs paarse kringen en bollen achter op je huid.

Positieve effecten


Ik ging langs bij schoonheidsinstituut Pachandelle in Lochristi en werd heel vriendelijk ontvangen door zaakvoerder Pascale. Eerst gaf ze me wat uitleg over wat ze precies ging doen en wat het beoogde effect van de behandeling is. We spraken ook op voorhand af dat ik het onmiddellijk moest zeggen als het niet aangenaam voelde of zelfs pijn deed. ‘Cupping zorgt voor betere doorbloeding, en dat heeft heel wat positieve effecten op je lichaam’, aldus Pascale. ‘Zo kan het een opgeblazen gevoel verminderen, helpen tegen migraine, stijve spieren losmaken, cellulitis verminderen, kleine rimpeltjes in het gelaat  verzachten, vochtophopingen afdrijven en je lymfedrainage – die afvalstoffen afvoert – versnellen, wat goed is voor je immuniteitssysteem. Hoe we precies te werk gaan? We smeren de gewenste zone in met olie, knijpen de cup lichtjes dicht en zetten hem op de huid. Vervolgens zuigt die vacuüm, waardoor je huid erin wordt gezogen. Daardoor werkt die techniek tot vier centimeter diep, en dat kan je met manueel masseren nooit bereiken. Er zijn verschillende soorten cups. Zo zullen we de grote cup voor dijbenen niet gebruiken in het gelaat, want daarvoor heb je kleinere cups. Elke cup bestaat ook in twee uitvoeringen: een harde en een zachte. We beginnen steeds met de zachte variant, en wanneer je huid daaraan gewend is, kunnen we overschakelen naar de hardere variant. Tijdens het cuppen ervaar je een tinteling en een aangenaam warm gevoel. Als we iets harder cuppen, voelt het op sommige plaatsen alsof er kleine elastiekjes tegen je huid worden geschoten.’

Gelaatsmassage met cups


We begonnen met een cuppingmassage van het gelaat. Ik mocht zelf de olie kiezen op basis van welke geur ik het liefst rook. Blijkbaar zegt ons lichaam op basis van ons reukorgaan waar we het meest nood aan hebben, en bij mij was dat ontstressen. Mijn gezicht werd ingesmeerd met de olie en Pascale bracht zachtjes twee kleine cups aan op mijn huid. Ze maakte voortdurend bewegingen van het midden van mijn gezicht naar de buitenkant toe, tot in mijn hals. Op het gezicht laat je de cups beter niet staan, omdat je huid daar veel dunner en gevoeliger is dan elders op je lichaam. Een cuppingmassage van het gelaat duurt daarom maar vijf tot acht minuten, ook omdat niemand zin heeft om met een knalrood hoofd naar buiten te lopen. Ik vond het een heel aangenaam gevoel. Doordat de cups continu bewegen, voel je eigenlijk niet dat je huid er lichtjes in wordt gezogen. Na de behandeling had ik een mooie, natuurlijke glow die een hele dag aanhield. Ook waren de vochtwalletjes waar ik die ochtend mee opstond, bijna volledig verdwenen. Ik heb nog niet veel rimpels, maar de fijne lijntjes die zich hier en daar onvermijdelijk aftekenen, vielen ook een pak minder op.

Rugmassage met cups


Daarna was het de beurt aan mijn nek, schouders en rug. Daarvoor werden de grotere cups bovengehaald. Daarbij voel je wel hoe je huid in de cups wordt getrokken en hoe de spanning telkens een beetje verlicht wordt bij het lossen ervan. Mijn nekspieren zaten zodanig vast dat de cups in het begin niet op mijn huid bleven staan. Door te masseren met de cups – met kleine pompbewegingen waarbij de huid telkens ingezogen en weer losgelaten wordt – ontspanden mijn spieren stilaan. De cups maken trouwens een grappig zuiggeluidje, dat de cup kiss genoemd wordt. Ik voelde geen pijn. Meer zelfs: het was zo ontspannend dat ik bijna in slaap viel. Enkel wanneer de cup even vastgezet wordt op een ‘knelling’ of pijnpunt – lees: een zone die iets meer vastzit – voel je een lichte druk. Toen ik weer naar buiten wandelde, had ik het gevoel dat mijn nek, die al sinds de lockdown in de eerste coronagolf goed vastzat, eindelijk minder pijn deed. Ik hoefde ’s avonds in bed ook niet te zoeken naar een goede – of eerder de minst pijnlijke – positie om in slaap te vallen, want mijn bovenlichaam was lekker ontspannen. De mate van rode kringen en paarse bollen die sommigen overhouden aan zo’n massage, viel bij mij ook goed mee. In het eerste halfuur na de behandeling zag je nog wat rode vlekken, maar die verdwenen daarna heel snel. Afhankelijk van persoon tot persoon kunnen die wel een paar dagen tot een week blijven staan.

Het ziet er pijnlijk uit, maar dat is het helemaal niet.

De staande cups op de pijnpunten of blokkade.

De lichte rode vlekken na de behandeling.



Deze behandeling kostte een euro per minuut. De prijs varieert dus afhankelijk van welke zones je wil laten behandelen en hoe hardnekkig je blokkades zijn.


Wat zegt de dokter?

‘Dit is een esthetische behandeling die je in verschillende wellnesscentra en bij schoonheidsspecialisten kan ondergaan’, zegt dokter Nathalie Theunissen. ‘De theorie van cupping is dat het de circulatie of doorbloeding lokaal bevordert. Daardoor zou je theoretisch gezien een beter herstel van microletseltjes in de huid krijgen en ontspant het je onderhuidse spieren. Bovendien zou het vochtophopingen kunnen verminderen. Het wordt door sommigen beschouwd als een vorm van alternatieve geneeskunde, maar daar sta ik niet achter. Ik zou cupping medisch gezien niet aanraden, maar wel als ontspanning . Pas er wel mee op, want bij te sterke cupping kan het onderhuids bindweefsel gekwetst raken. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot een soort van brandwonde waarbij het bindweefsel loskomt.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '