Home Lifestyle Raam of gangpad? Deze discussie wordt binnenkort overbodig in het vliegtuig

Raam of gangpad? Deze discussie wordt binnenkort overbodig in het vliegtuig

Waar zit jij het liefst?

Stoeltjes aan de raam in het vliegtuig zijn felbegeerd en veroorzaken vaak ruzie nog voor het vliegtuig kan opstijgen. Luchtvaartmaatschappij Emirates Airlines maakt daar een eind aan met plannen voor een vliegtuig zonder ramen.

Voor heel wat mensen begint de vakantie al op het vliegtuig. Een plekje aan de raam is dan ook een must-have. Je maakt er niet alleen de mooiste Instagramplaatjes, het zorgt bovendien voor de nodige afleiding. Toch maakt luchvaartmaatschappij Emirates Airlines daar binnenkort een einde aan. Passagiers zullen in de toekomst namelijk plaatsnemen in raamloze vliegtuigen.

Glasvezelcamera’s

Stijgt je claustrofobisch gevoel al? Geen paniek, Emirates Airlines wil de echte raampjes namelijk vervangen door virtuele. Zo kan elke passagier dankzij glasvezelcamera’s aan de buitenkant van het vliegtuig een gestreamd beeld bekijken. Door de hoge kwaliteit van de beelden zou het uitzicht zelfs beter zijn dan wat je met het blote oog kunt waarnemen. De maatschappij heeft nu al een aantal Boeings 777-300ER waar de businessclass uitgerust is met een livestream en projectieschermen.

Wat met de veiligheid?

‘Door de vensters te verwijderen, worden vliegtuigen lichter, sneller en verbruiken ze minder brandstof’, aldus directeur Tim Clark. Ook vliegtuigconstructeurs zien voordelen in deze vliegtuigen van de toekomst. Ramen zorgen nu namelijk nog voor structurele zwakheden in de romp. Toch stellen luchtvaartexperts zoals Joris Melkert zich enkele vragen bij de veiligheid van het vliegtuig. In geval van nood moeten stewards namelijk ten allen tijden naar buiten kunnen kijken. Bij een brand aan de rechtermotor, moet je bijvoorbeeld langs de linkerkant evacueren. Toch wordt die evacuatie onmogelijk als de technologie, inclusief de virtuele raampjes, bij brand uitvalt. Wij moeten in ieder geval nog wat wennen aan het idee. Jullie ook?

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.