https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle BYE BYE, STRESSMIS: 7 tips voor als je zelf je eerste kerstfeest...

BYE BYE, STRESSMIS: 7 tips voor als je zelf je eerste kerstfeest organiseert

5. Steek alle kostbare en/of breekbare spullen weg.

stressmis
© jonathan borba via unsplash

Kerstmis is de allermooiste dag het jaar, maar als je zélf het familiefeest moet organiseren, kan het al snel omslaan in stressmis. Daarom geven we enkele handige tips zodat je helemaal zen bent als gastvrouw.

Al die jaren mocht je gewoon je voetjes – en nieuwe glitterlaarsjes – onder tafel schuiven en werd je op je wenken bediend. Nog een beetje wijn? Nog een paar kroketten? Maar sinds kort heb je je eigen stekje, dus dat betekent dat jíj in december de gastvrouw mag spelen tijdens het jaarlijkse kerstfeest. Om ervoor te zorgen dat Kerstmis niet plots stressmis wordt, hebben we enkele handige tips om er een zalig en vooral heel zen familiefeest van te maken.

1. Checklist

Maak een checklist. Het klinkt banaal, maar zo’n simpel lijstje kan echt een life saver zijn als je te midden van de aperohapjes, glazen cava, spelende kinderen en zatte nonkels nog een goed overzicht wil behouden.

2. Voorbereiding

Zorg ervoor dat alles wat je op voorhand al kan klaarzetten of maken, gebeurd is. De avond zelf hoef je het dan gewoon maar uit de frigo te halen en te serveren. Hetzelfde geldt voor je decoratie: hang alles de dag ervoor al op, dat spaart je heel wat lastminutestress.

3. Hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen, dus durf gerust hulp te vragen aan je familie. Schakel je zus in om het huis te versieren, je mama om de aperitiefhapjes te smeren en je schoonpa en hubbie om de woonkamer om te toveren tot feestzaal.

4. Fondue

Kies een makkelijk hoofdgerecht zodat je geen uren in de keuken hoeft te staan. Dat is niet leuk voor jou, maar ook niet voor je gasten, onder wie sowieso familieleden zitten die je meestal maar tweemaal per jaar ziet. Een koude schotel waar iedereen zelf van kan opscheppen, een gourmet of fondue zijn superlekker en vooral supereenvoudig.

5. Herinrichting

Vermijd een hart- of paniekaanval als je neefjes van drie een spelletje zwaardvechten naspelen met stokbroden op 30 centimeter van je dure vaas of rode wijn morsen op je nieuwe houten – nog niet behandelde – tafel. Steek daarom alle kostbare en/of breekbare spullen weg, en bescherm de zaken die je niet kan weghalen. Gebruik een oud(er) tafelkleed en leg voor een keertje een dekentje op je fancy leren zetel.

6. Ruimte

Dit hoort ook bij herinrichting, maar verdient een apart puntje. Je woonkamer is (hopelijk) niet elke dag gevuld met een 15- à 20-tal familieleden. Zorg er dus voor dat je voldoende ruimte creëert. Zet je eettafel centraal en schuif desnoods alle andere meubelen even in een hoek. Het ziet er misschien niet uit, maar je zal ons bedanken als je je niet met borden tot boven gevuld met kreeftensoep tussen de zetel en je tante Marianne moet wringen.

7. Dresscode

Als je huis kerstproof is gemaakt en je kerstmenu on point is, rest enkel nog jijzelf. Niks zo vervelend als een (te) strakke jurk waarin je bijna niet kan bewegen, laat staan koken, gasten ontvangen en opruimen. Zorg er als gastvrouw voor dat je er natuurlijk fabulous uitziet, maar dat je je ook comfortabel voelt in je outfit.

Nog meer tips voor een geslaagd kerstfeest: