Home Lifestyle Televisie Sofie Decleir uit ‘De dag’: ’20 jaar geleden hadden ze mij niet...

Sofie Decleir uit ‘De dag’: ’20 jaar geleden hadden ze mij niet moeten vragen voor televisie’

De dochter van Jan Decleir heeft op haar 47ste haar eerste televisiehoofdrol te pakken in de nieuwe Vlaamse topserie ‘De Dag’, vanaf morgen te zien op VIER.

Telenet

Morgen zitten wij aan de buis gekluisterd, want dan start ‘De Dag’ op VIER. Dé revelatie van de nieuwe Vlaamse misdaadreeks is volgens bedenkers Jonas Geirnaert en Julie Mahieu theateractrice Sofie Decleir (47). Nadat wij in primeur de eerste twee afleveringen van ‘De Dag’ mochten bekijken én een gesprek met haar hadden, kunnen we niet anders dan het met hen eens zijn.

‘Een kleine stad wordt opgeschrikt door een uit de hand gelopen bankoverval. Een dag lang ontspint zich een uitermate spannend kat-en-muisspel tussen politie en gijzelnemers’, zo leest de synopsis van de nieuwe Vlaamse misdaadreeks ‘De Dag’, die vanaf morgen te zien is op VIER. De serie was begin vorig jaar al te bekijken op Play More (Telenet).

Niet alleen het verhaal, bedacht door Jonas Geirnaert (Kabouter Wesley, Neveneffecten, ‘Quiz Me Quick’ en ‘De Ideale Wereld’) en diens vriendin Julie Mahieu (‘Der Deutschen Morgen’, ‘Man Bijt Hond’ en ‘De Ideale Wereld’), is van hoogstaand niveau. Ook de manier waarop ‘De Dag’ gebracht wordt, is in Vlaanderen ongezien: afwisselend toont de reeks het standpunt van politie en pers en dat van de bankovervallers, de slachtoffers en hun familieleden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Geirnaert en Mahieu: ‘Sofie Decleir is dé revelatie van “De Dag”‘

Alsof dat nog niet genoeg redenen zijn om ‘De Dag’ te ontdekken, geven we je er nog eentje: Sofie Decleir. Bedenkers Geirnaert en Mahieu zijn het er roerend over eens: Decleir is dé revelatie van ‘De Dag’.

Hoewel de 47-jarige actrice al menig gastrol vertolkte in series als ‘Zone Stad’, ‘Professor T.’, ‘Code 37’, ‘Witse’ en ‘Matroesjka’s’, is Decleir vooral bekend in de theaterwereld. ‘Of ik soms niet denk: waarom hebben ze mij twintig jaar geleden niet gebeld? Absoluut niet. “De Dag” kwam op het juiste moment, ik was er klaar voor.

Wat onderscheidt ‘De Dag’ volgens jou van andere Vlaamse misdaadreeksen?

‘Zonder slecht te willen spreken over andere reeksen denk ik dat “De Dag” eruit springt, simpelweg omdat de manier van vertellen ongezien is in Vlaanderen. Het hele concept van de verschillende standpunten sprak me direct aan omdat het ingenieus in elkaar zit en origineel is.’

Ik heb meteen toegezegd voor de rol van Vos. Zo’n grote kans kon ik niet laten schieten.

Wat trok je zo aan in je personage Vos, leidinggevend onderhandelaar bij de Directie Speciale Eenheden?

‘Wat ik heel leuk vind, is dat je eigenlijk weinig weet over haar privésituatie. Er komt in de loop van de reeks wel iets aan bod wat heel tekenend is voor haar leven, maar verder weet je bitter weinig over Vos. Ook het feit dat ze het brein van de reeks is, degene die de verbanden ziet, vond ik een interessant gegeven.’

Hoewel je de voorbije twintig jaar al menig gastrol speelde in televisiereeksen, ben je vooral bekend in de theaterwereld. Heb je toch even getwijfeld voor je toezegde, gezien Vos een erg prominente rol is?

‘Ik heb geen seconde getwijfeld en meteen ja gezegd (lacht). Doordat de draaiperiode van ‘De Dag’ werd verschoven, heb ik wel een theaterproductie moeten laten schieten. Dat deed even pijn, maar ik heb toch beslist om voor ‘De Dag’ te kiezen. Deze reeks was zo’n grote kans. Het zou dom geweest zijn om die aan mij te laten voorbijgaan en ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.

‘Het is jammer dat je met theater minder mensen bereikt, maar zo is het nu eenmaal’

In het persdossier van ‘De Dag’ noemen Jonas en Julie je de revelatie van de reeks. Naar eigen zeggen was het een geweldig cadeau om met je samen te werken. Een mooi compliment.

‘Ja, ik las het gisteren en kreeg instant rode wangen (lacht). Da’s heel fijn om te horen, natuurlijk, maar ik denk dat het tegelijkertijd heel subjectief is. Iemand anders kan evengoed naar de reeks kijken en zeggen: “Welke revelatie?”’

Akkoord, maar je bent toch geen groentje meer?

‘Da’s waar, al is theater toch een ander gegeven dan film en tv. Het is een totaal andere manier van spelen. Je moet veel kleiner gaan. Ik ben het gewend om op een scène te staan en voor de laatste rij te spelen, dus heel uitbundig. Als je dat doet op televisie, kan je inpakken. Dat werkt niet. Ik was het niet gewend om op die manier te acteren, dus dat was in het begin toch wel een aandachtspunt. Maar die uitdaging om zo klein mogelijk te spelen en toch heel grote dingen te bereiken, is natuurlijk ook erg leuk.

Als theateractrice ben ik het gewend om erg groot en uitbundig te spelen. Wanneer je dat doet op televisie, kan je inpakken.

Je bent intussen 47 jaar. Denk je nu: waarom hebben ze mij twintig jaar geleden niet gebeld?

‘Nee, ik ben heel blij met de kansen die ik in het verleden heb gekregen en met degene die ik nu krijg. Het is inderdaad zo dat je met theater veel minder mensen bereikt. Dat is jammer, maar zo is het nu eenmaal. Ik was twintig jaar geleden veel onervarener en was misschien te erg onder de indruk geweest van alles. “De Dag” kwam op het juiste moment, ik was er klaar voor.’

‘Ik ben heel benieuwd naar wat mijn vader en broers van “De Dag” zullen vinden’

Hebben je vader Jan en je halfbroers Jenne en Flor (alle drie acteur) je tips gegeven gezien hun tv-ervaring?

‘Nee, absoluut niet. Ieder doet zijn ding in de familie. Als ik al tips heb gekregen van hen, dan is het puur door naar hen te kijken. Ze hebben “De Dag” trouwens nog niet gezien, maar ik ben razend benieuwd naar wat ze ervan zullen vinden (lacht).

Ik ben streng in het selecteren van tv-opdrachten. Ik wil enkel meewerken aan producties die mijn tijd waard zijn.

Binnenkort ben je ook te zien in ‘De Twaalf’, de nieuwe serie van Sanne Nuyens en Bert Van Dael (‘Beau Séjour’), waarin je een advocate vertolkt. Kan je daar al wat meer over vertellen?

‘In “De Twaalf”, een verwijzing naar de 12-koppige jury bij een assisenproces, speel ik een advocate. Hoewel in 2015 beslist werd om de volksjury bijna volledig af te bouwen, vond ik het toch een interessant onderwerp voor een reeks omdat weinig mensen weten hoe zoiets in z’n werk gaat. Als je erover nadenkt, is zo’n assisenjury toch een bijzonder gegeven: twaalf burgers worden uitgeloot om te beslissen over iemands lot. Je kan je de vraag stellen: is dat goed of slecht? Het mooie aan de reeks is ook dat je ziet wat zo’n rechtszaak doet met die mensen. Je leven wordt volledig overhoop gehaald, hè. Je moet verlof nemen en daar tegen een kleine vergoeding de hele dag gaan zitten. Bovendien kan niemand je zeggen hoelang zo’n proces duurt. Ik was meteen fan van het thema en was bijzonder benieuwd naar hoe ze dat in een reeks zouden gieten.’

Heb je de smaak van televisie nu te pakken of blijft theater je grote liefde?

(schaterlacht) Theater blijft mijn eerste grote liefde, sowieso. Ik heb in zekere zin de smaak van televisie te pakken, maar ben wel streng. Ik wil enkel meewerken aan producties die mijn tijd waard zijn.’

‘De Dag’ is vanaf morgen elke donderdag te zien op VIER om 20.35u.

Nog meer televisienieuws: