Home Lifestyle STARSTRUCK: vrijdag en zaterdag kan je op meer dan 29 plaatsen de...

STARSTRUCK: vrijdag en zaterdag kan je op meer dan 29 plaatsen de maan en sterren bewonderen

© Vincent Guth via Unsplash

Dat de hemel de komende dagen nog een aantal verrassingen (lees: eindelijk sneeuw!) in petto heeft, zagen we eerder deze week op onze buienradar, maar daar stopt het niet! Aanstaande vrijdag en zaterdag kan je in ons land namelijk op meer dan 29 plaatsen de maan en sterren bewonderen tijdens de sterrenkijkdagen. Je weet dus wat je te doen staat.

De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert ook dit jaar twee sterrenkijkdagen in ons land: op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari kan je op verschillende plaatsen in Vlaanderen terecht om, al dan niet met behulp van een telescoop, naar de sterren te kijken en daar tegelijkertijd een uitgebreide en ongetwijfeld interessante uitleg over te krijgen.

In het park van Aalst of Cosmodrome in Genk

Waar je daarvoor zoal terechtkan? De deuren van de Volkssterrenwacht MIRA zullen vanaf 19u wagenwijd openstaan voor het publiek. Je kan er naast het bewonderen van het lichtspektakel samen met de kenners op zoek gaan naar jouw sterrenbeeld of een bezoekje brengen aan de tijdelijke tentoonstelling die er ter gelegenheid van de sterrenkijkdagen wordt opgesteld. In het park van Aalst kan je samen met de vrijwilligers van het Murzim sterren spotten, in Brasschaat doe je dat op het Antverpiagebouw, in Oostende in het wetenschapsmuseum Astropolis en in Genk kan je workshops volgen in de Cosmodrome van de volkssterrenwacht. Waar je in jouw buurt, afgezien van je tuin of balkon, naar de sterren kan kijken? Je ontdekt het op de website van de sterrenkijkdagen!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Schuilt er een kleine astronoom in jou en zit je bij een club of vzw waar de nodige apparatuur aanwezig is om de sterren en maan te bewonderen? Dan kan je ook zelf een waarnemingspost opzetten en allerlei toffe activiteiten, zoals verse warme chocolademelk serveren of een lokaal bandje laten optreden, organiseren. Je post inschrijven doe je hier.

De maan zal vrijdag en zaterdag volgens het MIRA voor 31% verlicht zijn. Met behulp van goede telescopen zou je hele mooie kraters en bergen op de natuurlijke satelliet kunnen bewonderen. Wij hebben er al zin in!

Lees ook: