Home Lifestyle Body STAPPENPLAN: intuïtief eten voor beginners

STAPPENPLAN: intuïtief eten voor beginners

Ben jij op zoek naar een gezonder eetpatroon?

Intuïtief eten
© Getty / #ShowUS

Lijkt intuïtief eten het antwoord op je zoektocht naar een gezonde en bewuste levensstijl te zijn? Met deze vier stappen bouw je rustig aan je nieuwe eetpatroon.

STAP 1: neem je huidige eetgewoontes onder de loep

Voor je wat kan veranderen aan je eetpatroon, moet je natuurlijk een goed beeld hebben over je huidige manier van eten. Stel je de volgende vragen:

  • Wanneer eet je? Waarom eet je? Wat eet je?
  • Wanneer eet je te veel? Waarom eet je te veel? Waarvan eet je te veel?
  • Wanneer eet je te weinig/te laat? Waarom eet je te weinig/te laat? Waarvan eet je te weinig/te laat?
  • Wanneer en waarom voelt eten goed? Wanneer en waarom voelt eten onprettig?

Zodra je inzicht hebt in wat, waarom en wanneer je eet, kan je je eetpatroon resetten en het onderscheid tussen fysieke en emotionele honger leren maken. Vanaf dat moment kan je de signalen van je lichamen leren opmerken. Het kan soms helpen om een eetdagboek bij te houden.

STAP 2: wees je bewust van de valkuilen

Zoals elk alternatief eetpatroon heeft ook intuïtief eten valkuilen. In een maatschappij waarin grotendeels wordt vastgehouden aan het klassieke eetpatroon van drie hoofdmaaltijden per dag, is het niet altijd makkelijk om je aan de signalen van je lichaam te houden. Restaurantkeukens openen op bepaalde tijdstippen, vrienden en familie volgen wel vaste eetmomenten, op het werk ligt het lunchuur soms vast en in sommige settings bepaal je niet altijd je eigen porties. Hou, zeker in het begin, rekening met die uitdagingen. Stel bijvoorbeeld het tijdstip voor waarop je wil afspreken. Neem je lunch mee naar het werk, zodat je kan eten wanneer je wil. Schep je eten zelf op en leg duidelijk uit waarom je op een bepaald moment wel of niet wil eten.

STAP 3: leer naar je lichaam te luisteren

De principes van intuïtief eten mogen dan positief en eenvoudig klinken, maar beginnen met een nieuw eetpatroon vraagt altijd een inspanning. Ook deze nieuwe levensstijl vraagt aanvankelijk wat zelfbeheersing en doorzettingsvermogen. Je zal nee moeten zeggen tegen emotionele cravings en je zal je hongergevoel goed moeten leren inschatten. Dat lukt makkelijker als je je fysieke honger op je persoonlijke hongerschaal plaatst. Hou voor jezelf een hongerschaal van 1 tot 10 voor ogen, gaande van uitgehongerd zijn tot je buik rond gegeten hebben. Leer te eten wanneer je honger hebt, maar nog niet uitgehongerd bent. Leer ook te stoppen wanneer je comfortabel verzadigd bent, maar je je nog niet overeten hebt. Weet dat oefening kunst baart. Bekritiseer jezelf dus niet als je in het begin toch een foutje maakt, want al doende zal je leren.

STAP 4: get connected

Tenzij je familie of vrienden ook staan te springen om hun eetpatroon om te gooien, kan het soms nuttig zijn om elders steun te zoeken. Als intuïtief eter vind je lotgenoten, tips en motivatie op de sites intuitiveeatingcommunity.org, intuitiveeating.org, Evelyntribole.com en intuitiveeatingmoms.com. Ook op Instagram vind je inspiratie via de accounts @foodfreedombodylove, @olive.eeeats, @theflexiblefoodie, @the_bananadiaries, @erinliveswhole en @healthywaysfordays.

Extra tips om met intuïtief eten te beginnen

  • Geef jezelf tijd. Leren luisteren naar je lichaam en wat het echt nodig heeft, zal wat tijd vragen.
  • Je zal heel wat klassieke dieetregels moeten loslaten. Hoewel dat in het begin aanvoelt alsof je de controle verliest, zal het je op termijn net vrijheid geven, omdat eten minder controle over jou heeft.
  • Ga niet elke dag op de weegschaal staan. Vraag je af of dat getal je blij zal maken. Hoe vaak voel je je immers slecht omdat het cijfer hoger bleek dan je dacht?
  • Sla aan het detoxen. En nee, we hebben het niet over een sapkuur, wel over een socialmediadetox. Ontvolg accounts die gericht zijn op afvallen en slank zijn.
  • Eet traag. Op die manier voel je sneller wanneer je voldaan bent. Ook raken je smaakpapillen na een tijdje verzadigd, dus blijven eten nadat je honger gestild is, zal geen nut meer hebben.

Lees ook: