Home Lifestyle 5 manieren om grenzen te stellen met vrienden die de social distance...

5 manieren om grenzen te stellen met vrienden die de social distance niet respecteren

© Pexels

We zijn momenteel allemaal net iets gevoeliger voor discussies en al helemaal als het over de actualiteit gaat. Sommige vrienden durven nog niet af te spreken, terwijl anderen met hun pet naar de maatregelen gooien. Frustrerend, zeker als jij de regels wél respecteert. Daarom is het belangrijk om grenzen te stellen, zodat jij je veilig voelt én je vrienden inzien dat het niet oké is om de maatregelen niet te respecteren.

Je kent het wel: jij zet overal braaf je mondmasker op, maar je vrienden doen dat – ongeacht de strenge boetes – niet. Hetzelfde geldt voor het respecteren van de social distance en het aantal personen in de bubbel. Maar hoe stel je nu best grenzen met vrienden die de regels niet (goed) respecteren, zonder hen én jezelf teleur te stellen? Wij geven vijf belangrijke tips.

1. Laat op voorhand weten waar je je comfortabel bij voelt

Hoewel het moeilijk kan zijn om tijd door te brengen met vrienden die verschillende perspectieven hebben, betekent dat niet dat je niet met hen kan afspreken. Daarom kan het nuttig zijn om op voorhand telefonisch afspraken te maken om misverstanden te voorkomen. Leg uit waar jij je wel en niet goed bij voelt, breng je mening duidelijk over en spreek met iedereen enkele regels af die jullie sowieso beloven te respecteren. Door anderen open en eerlijk te vertellen wat je behoeften, verwachtingen en eigen grenzen zijn, toon je dat je bereid bent om af te spreken. Zorg er wel voor dat je je ook zelf empathisch opstelt tegenover de mening van anderen en niet vol onbegrip uit de hoek komt.

2. Focus je niet op het gedrag van anderen

Als je vrienden andere perspectieven hebben, kan het moeilijk zijn om een gemeenschappelijke basis te vinden. Heb je met handen en voeten proberen uit te leggen waarom het zo belangrijk is om de social distance te respecteren, maar lachen ze dat weg? Blijf daar dan niet over piekeren en focus niet op hun gedrag, maar op je eigen comfortzone. Het is wel belangrijk om hen op hun fouten te blijven wijzen en duidelijk te laten merken dat je je niet comfortabel voelt bij hun gedrag. Maak een duidelijk statement en ga niet samen met hen op café als je je daar niet goed bij voelt.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Heb je het gevoel dat je de enige bent die nog rekening lijkt te houden met de veiligheidsmaatregelen? Dan kan het goed zijn dat je begint te twijfelen aan je eigen waarden en behoeften. We leven momenteel in een totaal nieuwe wereld en dan kunnen de twijfels heel makkelijk de bovenhand nemen, zeker als je je niet begrepen voelt. Het is heel normaal dat je je eigen perspectief in twijfel trekt als je ziet hoe anderen de regels steeds vaker aan hun laars lappen, en al zeker als de vrienden die je normaal zo goed vertrouwt dat ook doen. Toch is het heel belangrijk om te onthouden dat alleen jij je eigen grenzen kan bepalen en dat je die niet moet laten stellen door iemand anders.

4. Wees creatief

Kan je door de bomen – of eerder maatregelen – het bos niet meer zien? Er zijn nog steeds een heleboel andere manieren om te socializen zonder dat je uit je comfortzone moet treden. Als de meningen te verdeeld zijn en de gemoederen hoog oplaaien, kunnen jullie misschien tot de conclusie komen dat het nog niet zo’n goed idee is om al in real life af te spreken. Bedenk samen een thema-avond of organiseer nog steeds die wekelijkse virtuele date, zoals een filmavond of heuse Zoom party. Voelen jullie je buiten wel al op je gemak, maar heb jij er nog geen nood aan om al op café te gaan zitten? Stel dan voor om samen te gaan wandelen of nodig je beste vrienden uit voor een picknick in je tuin!

5. Geef niet toe aan de groepsdruk

Zelfs als je bepaalde afspraken hebt gemaakt kan het goed zijn dat iemand het toch nog nodig vindt om je aan te raken of te dicht in je comfortzone te komen. Wijs die persoon daarop en negeer het vooral niet, ook al wil je je geliefden niet teleurstellen. Houd steeds in het achterhoofd dat jij er alles aan doet om gezond te blijven én anderen niet in gevaar te brengen. Geef niet toe aan de groepsdruk, want daar zal je achteraf alleen maar spijt van krijgen. Loopt het feestje uit in een regelrecht fiasco? Vat dat dan niet persoonlijk op. Jullie kunnen eventueel op voorhand afspreken om geen alcohol te drinken. Op die manier zullen jullie de social distance beter kunnen respecteren en zullen er minder snel discussies ontstaan. Wij verzamelden alvast de allerlekkerste alcoholvrije cocktails!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.