Home Lifestyle Doe de test: hoe gewelddadig is jouw relatie?

Doe de test: hoe gewelddadig is jouw relatie?

Bij 48 % van de vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld is de pleger de partner of ex-partner.

De hardnekkige fabel dat verkrachting of aanranding binnen een relatie niet bestaat, leeft nog steeds. Nochtans is in 48 % van de gevallen van seksueel geweld tegen een vrouw, de pleger de partner of ex-partner. De Vrouwenraad en Beweging tegen Geweld – vzw Zijn willen seksueel geweld binnen een relatie bespreekbaar maken met een nieuwe campagne.

Vertederd Vernederd

Als we over een bepaald onderwerp nauwelijks horen spreken, besluiten we al snel dat het niet vaak voorkomt. Als het over seksueel geweld binnen een relatie gaat, is die stilte echter het gevolg van een gevoel van schaamte, angst, loyaliteit tegenover de partner of gewoonweg onwetendheid van het slachtoffer over de strafbaarheid ervan. Verkrachting of aanranding binnen een relatie gebeurt vaker dan je denkt, maar in het merendeel van de gevallen wordt er geen aangifte gedaan.

Aan de hand van een kortfilm, waarin je ‘Thuis’-acteur Sid Van Oerle herkent, weerlegt de Vrouwenraad en Beweging tegen Geweld – vzw Zijn enkele misverstanden over seksueel geweld binnen een relatie. Zo komt het ook in liefdevolle, schijnbaar perfecte relaties voor, en betekent het feit dat er binnen de relatie ook seks met wederzijds instemmen – en genot – is, niet dat er geen sprake kan zijn van verkrachting of aanranding.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

Doe je soms dingen tegen je zin in bed? Wordt je partner kwaad als je geen zin hebt? Het zijn signalen dat er misschien iets fout zit en er sprake is van een vorm van seksueel geweld binnen je relatie. Voor de campagne werd een online test ontwikkeld aan de hand waarvan jij een idee krijgt of jouw relatie al dan niet gewelddadig is en zo ja, in welke mate. Seksueel geweld kent namelijk verschillende gradaties, maar het is altijd fout. Je doet de test op vertederdvernederd.be.

In de online tool van de campagne lees je wat je kan doen om uit een situatie van seksueel geweld te geraken en waar je hulp vindt. Die informatie vind je op de site van de Vrouwenraad.

Lees ook: