Home Lifestyle Body ‘Say no!’-campagne waarschuwt jongeren voor de gevaren van sextortion

‘Say no!’-campagne waarschuwt jongeren voor de gevaren van sextortion

Steeds meer jongeren worden verleid om enkele naaktfoto's online te zwieren

sextortion
© Screenshot YouTube: EUROPOLtube

Helaas kennen té veel jongeren de gevaren van het internet nog niet voldoende. Voor ze het goed en wel beseffen, hebben ze iets stoms gedaan waar ze later enorm veel spijt van hebben. Daarom lanceert Europol in samenwerking met de federale overheid een campagne om jongeren duidelijk aan te tonen dat (seksuele) afpersing echt niet oké is.

Sextortion begint jammer genoeg een populair begrip te worden. Steeds meer jongeren worden verleid om enkele naaktfoto’s online te zwieren. Na een tijdje sturen de meesten – tegen alle verwachtingen in – toch een kiekje door. En dan begint de miserie, want achter het account zit vaak een persoon met slechte bedoelingen. Er bestaan zelfs bendes die de jongeren afpersen om zo snel enkele honderden euro’s te verdienen.

‘Say no!’-campagne

Volgens de internationale cijfers van de politie worden meer en meer jongeren het slachtoffer van deze praktijken. Europol heeft daar genoeg van en daarom lanceert het samen met de steun van de federale overheid de ‘Say no!’-campagne. Met deze nieuwe actie willen ze iedereen waarschuwen voor de online gevaren.

‘Knoop gewoon in je oren dat je geen naaktfoto’s mag sturen. Nooit.’ Waarschijnlijk spoken zo’n zinnen nu door je hoofd. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hoort er bij de campagne een video waarin sextortion stap voor stap wordt uitgelegd.

Heeft er ooit al eens een onbekend persoon naar naaktfoto’s gevraagd? Of werd jij gechanteerd? Praat dan absoluut niet verder met deze persoon en betaal zeker geen geld. ‘Je staat er niet alleen voor. Bewaar de berichten en screenshots om ze later aan de politie te tonen’, klinkt het in het advies.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.