Home Lifestyle 7 do’s en don’ts voor als je op babybezoek gaat

7 do’s en don’ts voor als je op babybezoek gaat

Niets zo vervelend als bezoek dat te lang blijft plakken.

Babybezoek
© Getty

Hoera, beschuit met muisjes en een flinke scheut champagne want eindelijk is de baby van je beste vriendin geboren! En jij kan natuurlijk niet wachten om op babybezoek te gaan. Wil je dat het voor jullie allebei een pretje blijft? Houd dan zeker rekening met deze 7 belangrijke do’s en don’ts.

1. Voel je niet beledigd

Ze houdt van jou. Eerlijk waar. En ze vindt het heel erg leuk dat je haar een bezoekje wil brengen, maar misschien is ze er helemaal nog niet klaar voor. Zo’n nieuw leven in huis is een hele aanpassing. Geef haar de tijd om eraan te wennen. Laat haar weten, voordat ze het zelf moet zeggen, dat je het helemaal begrijpt als ze nu nog geen bezoek wil en dat je je zeker niet beledigd voelt. Sommige vrouwen snakken naar wat sociaal contact, anderen gaan in een soort van winterslaap. Steun haar in haar keuze, dat is het mooiste cadeau dat je op dat moment kan geven.

2. Geef een belletje

Sta niet onverwachts voor de deur. NOOIT. Einde discussie. Zelfs als je je babybezoek al een tijdje geleden met haar hebt afgestemd, is het leuk om eerst even een berichtje te sturen of even te bellen om te vertellen dat je onderweg bent. Misschien is ze net aan het dutten of aan het voeden dus ze zal het enorm appreciëren als ze misschien nog net kan vragen of je een kwartiertje later kan komen. Extra punten als je laat weten dat je onderweg een koffiezaakje of supermarkt passeert en vraagt of je iets voor haar kan meenemen!

3. Weg met bacteriën en ziektekiemen

De meeste kersverse mama’s maken zich zorgen om ziektekiemen of bacteriën die hun newborn kan oplopen, en met een goede reden. Baby’tjes hebben nog niet zo’n goed immuunsysteem en zijn dus veel vatbaarder voor verkoudheden of andere ongemakken. Ga niet op bezoek als je ziek bent (geweest), stel zelf voor om eerst even je handen te wassen en kus de baby niet (heel moeilijk, we know) tenzij ze zelf aangeeft dat het oké is.

4. Food! Food! Food!

Niet alleen de liefde van de man gaat door de maag. Ook die van een kersverse mama die helemaal geen tijd of zin heeft om te koken. Dingen als lasagne, chili of spaghetti zijn ideaal: prima om dezelfde dag nog te eten en de restjes kan ze invriezen voor later. Geen geboren keukenheld? Een bon voor bijvoorbeeld Deliveroo is ongetwijfeld ook meer dan welkom.

5. Wees behulpzaam

En zorg ervoor dat je de hulp biedt die ze wil, niet waarvan je dénkt dat ze die wil. Vraag of jij even op de baby kan passen, zodat zij een dutje kan doen of eens uitgebreid kan douchen. Laat een boodschappenlijstje opstellen dat jij op voorhand kan gaan halen. Ga wandelen met de hond. Speel met de oudere kinderen.

6. Vraag haar hoe het gaat

Niet alle mama’s zitten op die fameuze roze wolk. Vraag haar niet of ze zo verliefd is, of de baby veel huilt of hij al doorslaapt. Vermijd vragen die haar een schuldgevoel kunnen geven of verdrietig kunnen maken. Vraag haar liever hoe ze zich voelt. Zo kan ze zelf bepalen waarover ze het wil hebben. Laat haar weten dat je er voor haar bent als ze wil praten of steun nodig heeft.

7. Vertrekken?

Ze zal ongetwijfeld heel blij zijn om je te zien, maar het is heel belangrijk om niet te lang te blijven. Niets zo vervelend als bezoek dat te lang blijft plakken. De meeste kersverse mama’s hebben rust nodig en wat alleen-tijd met hun baby om te wennen aan hun nieuwe leventje. Geef hen die tijd.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.