Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wout Hendrickx, Karl Bruninx, Tom Swalens en Bram Debaenst

De lekkerste soepen in rood, geel en groen!

RECEPTEN: 7 heerlijke soepjes om je tijdens de herfst aan te verwarmen

De redactie

Herfst: dat is in de zetel kruipen met een goed boek, maar ook smullen van een bordje heerlijke warme soep. Geen idee welke soep je op tafel kan toveren? Wij schotelen je maar wat graag enkele verwensoepen voor waarmee je iedereen aan tafel met verstomming weet te slaan.

Geurige goulashsoep

Dit heb je nodig:

  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 wortelen
  • 2 rode paprika’s
  • 500 g runderstoofvlees
  • boter
  • 1 el bloem
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el komijnzaadjes
  • 800 g tomatenblokjes, blik
  • 1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier)
  • enkele takjes oregano
  • 1,5 l runderbouillon
  • 150 g zure room, potje
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Pel de uien en de knoflook en snij in fijne blokjes. Schil de wortelen en snij in blokjes. Maak de paprika’s schoon en snij in blokjes.
  2. Korst het stoofvlees in de pan in wat boter. Schep het vlees in een stoofpot en bak de uien, de knoflook, de wortel en de paprika glazig in de pan van het vlees. Bestuif met de bloem en voeg het paprikapoeder en de komijn toe. Voeg de tomatenblokjes toe, samen met het kruidentuiltje en de takjes oregano.
  3. Blus met warme bouillon en laat zo’n 1,5 uur sudderen op een zacht vuur.
  4. Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer er een stukje brood bij en wat zure room. Werk af met verse oregano.

Rodepaprikasoep met pestobrood

Dit heb je nodig:

  • ½ kg rode paprika
  • 2 aardappelen
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 1 kg tomaten
  • 1 el boter
  • 1,5 l kippenbouillon
  • 100 g roomkaas (bv. boursin)
  • enkele takjes basilicum
  • peper en zout
  • 1 rond bruin brood, ongesneden
  • 200 g pesto (kant-en-klaar)

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij het brood enkele keren in, kruisgewijs, en lepel pesto in ‘de groeven’. Bak het brood nog zo’n 10 minuutjes af.
  2. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Pel en snipper de uien. Schraap de wortelen en snij in blokjes. Verwijder het kroontje van de tomaten, spoel goed en snij in vier stukken.
  3. Smelt boter en stoof de groenten. Blus met de bouillon en laat 25 minuten koken. Pureer met de mixer en zeef, zodat de vliesjes van de paprika en tomaat achterblijven. Laat de soep nogmaals doorkoken en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de soep over de kommetjes, brokkel er wat boursin over, werk af met enkele blaadjes verse basilicum en geef er het warme pestobrood bij. De pesto in het brood kun je vervangen door geraspte kaas, gesnipperde lente-ui en gesnipperde kruiden.

Courgettesoep met garnaaltjes

Dit heb je nodig:

  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 stengels selder
  • 2 kg courgettes
  • 2 kl kerriepoeder
  • 3 l groentebouillon
  • 250 g grijze garnalen
  • handvol waterkers
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de croutons:

  • 5 sneetjes oud brood
  • 3 el olijfolie
  • zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Snij de korstjes van het brood. Doe het brood in een schaal en besprenkel met olijfolie en zout. Schuif 25 minuten in de oven.
  2. Pel en snipper de uien en knoflook. Spoel de selder en courgette, en snij in blokjes. Fruit de ui, knoflook en kerriepoeder in olijfolie. Doe er de selder en de courgette bij. Blijf regelmatig roeren.
  3. Schenk er de warme bouillon bij en kruid met peper en zout. Zet het vuur zacht en laat zo’n 20 minuten sudderen. Mix de soep fijn.
  4. Werk de soep vervolgens af met de croutons, grijze garnalen en blaadjes waterkers.

Kruidige pompoensoep met gerookte kip en pancetta

Dit heb je nodig:

  • 1 kleine pompoen, type butternut
  • 1 kl gemberpoeder
  • 1 kl komijnpoeder
  • 1 bol knoflook
  • 1 stengel prei
  • 1 stengel witte selder
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1,5 l kippenbouillon
  • 1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier)
  • 12 plakjes pancetta
  • 50 g pompoenpitten
  • 2 laurierblaadjes
  • 120 g gerookte kip
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen, maak schoon en snij in stukken. Schik ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, kruid met gember- en komijnpoeder, peper en zout. Snij de bol knoflook dwars door en schik tussen de pompoen. Gaar 40 min. in de oven.
  2. Maak de prei, de selder, de ui en wortelen schoon en snij in grove stukken. Stoof ze glazig in olijfolie. Haal de bakplaat uit de oven en voeg de gare pompoen bij de groenten. Giet de bouillon erbij, voeg het kruidentuiltje toe en kook alles gaar in zo’n 20 minuten.
  3. Verwijder de kruiden en mix tot een gladde soep. Bak de plakjes pancetta krokant in een pannetje met antiaanbaklaag. Rooster de pompoenpitten kort in de pan.
  4. Verdeel de soep over kommen en werk verder af.

Broccolisoep met spinazie

Dit heb je nodig:

  • 1 prei
  • 1 middelgrote aardappel
  • 1 groene chilipeper
  • 1 stronkje broccoli
  • 1 kl kerriepoeder
  • 1 kl komijn
  • 1 kl kurkuma
  • 400 ml groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 g verse babyspinazie
  • broodcroutons
  • 2 el olie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Snij de prei in ringen, de aardappel, chilipeper in stukken en verdeel de broccoli in roosjes. Fruit de groenten in de olie. Voeg de gedroogde kruiden toe en roerbak verder.
  2. Blus met de bouillon en de kokosmelk. Laat onder een deksel 15 tot 20 minuten garen, tot de aardappel zacht is.
  3. Voeg 150 gram gespoelde spinazie toe, zet het deksel op de pot en laat nog 5 minuten verder garen. Mix de soep en breng verder op smaak met peper en zout.
  4. Snipper de rest van de spinazie. Verdeel de soep over soepkommen, strooi er de spinaziesnippers op en werk af met de broodcroutons.
  5. TIP: Mix een blaadje spinazie mee, dat zorgt voor een groene soep.

Zoete aardappelsoep met spek en knoflookcroutons

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 zoete aardappelen
  • boter
  • 1 kl cayennepeper
  • 1 kl currypoeder
  • 1,5 l groentebouillon
  • 100 g bloemkoolroosje
  • 1 kl komijnpoeder
  • 60 g gerookte spekblokjes
  • 2 sneden oud brood, in blokjes gesneden
  • 100 ml kokosmelk
  • enkele takjes koriander
  • 1 el mix pitten en zaden
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Pel en snipper de ui en 1 teentje knoflook. Schil de zoete aardappelen en snij in blokjes.
  2. Stoof de ui en de knoflook in boter. Voeg de zoete aardappel, cayennepeper en het currypoeder toe en stoof kort mee. Blus met de bouillon, breng aan de kook en laat een kwartier pruttelen.
  3. Bak de bloemkoolroosjes beetgaar in olijfolie. Kruid met komijnpoeder, peper en zout. Schep uit de pan. Bak de spekblokjes nu krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Roerbak de blokjes brood samen met de look goudbruin. Kruid met peper en zout.
  5. Roer de kokosmelk door de soep en mix glad. Verdeel de soep over kommetjes. Werk af met spekjes, bloemkoolroosjes, croutons, koriander en pitten. Bestrooi met wat extra cayennepeper.

Tomatensoep met croutons

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zoete aardappel
  • 800 g tomatenblokjes (blik)
  • 500 ml kippenbouillon
  • 4 sneetjes toastbrood
  • 125 ml room
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de zoete aardappel, snij in stukjes. Stoof de groenten aan in een soeppan met olijfolie.
  2. Voeg de tomaten en de bouillon toe, breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen, tot de zoete aardappel gaar is – die bindt de soep en verzacht de tomatensmaak.
  3. Mix de soep fijn, kruid met peper en zout.
  4. Snij het brood in blokjes, bak ze goudbruin in een pan met olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Roer de room door de soep of geef die er apart bij. Werk af met de croutons en gehakte peterselie.

Foto’s: Wout Hendrickx, Karl Bruninx, Tom Swalens en Bram Debaenst.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '