Home Lifestyle Food 7 creatieve én lekkere recepten om die boterhammen minder saai te maken

7 creatieve én lekkere recepten om die boterhammen minder saai te maken

Wil jij ook eens iets anders dan choco of kaas? Deze veggie ideetjes zijn lekker én gezond.

© velt

Weet jij op den duur niet meer wat je op je boterham moet smeren? En ben je die choco of schelletjes kaas eerlijk gezegd een beetje beu gegeten? In het nieuwe kookboek ‘Lekker gesmeerd’ van Velt staan 50 creatieve, lekkere en gezonde soorten groentebeleg. Smakelijk!

‘Ik zag twee beren broodjes smeren, o dat was een wonder.’ Ik vond deze liedjestekst altijd al een beetje vreemd, want zeg nu zelf: er is toch helemaal niets spannends aan een saaie boterham? Dat is buiten Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven, Koken en Tuinieren) gerekend. Zij brachten nu een kookboek ‘Lekker gesmeerd’ uit boordevol recepten die van je lunch voortaan een feestje maken. Spreads, patés en tapenades, alles komt aan bod zolang het maar tussen die twee sneetjes brood past. Extra pluspuntje? Je hoeft geen uren in de keuken te staan, want je maakt deze gerechtjes in een mum van tijd klaar. Het enige wat je nodig hebt, zijn groentjes, wat kruiden en een mixer.

Wij kozen zeven van onze favoriete receptjes uit voor jou. Je lunch loopt voortaan altijd gesmeerd. Letterlijk én figuurlijk. Smakelijk!

1 / 7
Champignon-walnotenpaté
Mediterrane bonenspread
Wortelmartino
Spinazie-citroenhummus
Peterseliepesto
Dadelcrème
Knolselderijboter
Champignon-walnotenpaté
Champignon-walnotenpaté

Ingrediënten: 100 g sjalot, 1 teen knoflook, 250 g champignons, 1 el olijfolie, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 100 g walnoten, 2 el gehakte peterselie, peper en zout.

Bereidingswijze: Versnipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de champignons in schijfjes. Stoof de sjalot en de knoflook in de olijfolie tot ze zachtjes kleuren. Voeg de champignons, de tijm en de rozemarijn toe en stoof tot de champignons gaar zijn. Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze lichtjes kleuren en lekker geuren. Hak de champignons en de noten met de peterselie in een hakmolentje of keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.

Mediterrane bonenspread
Mediterrane bonenspread

Ingrediënten: 100 g gedroogde witte bonen (of 1 blik gare bonen), 2 el olijfolie, 2 tenen knoflook, verse tijm of rozemarijn, 1 el citroensap, peper en zout.

Bereidingswijze: Laat de bonen een nacht weken in water. Kook ze de volgende dag in het weekwater gedurende 1 à  uur. Voeg zout toe aan het einde van de kooktijd. Giet de bonen af en laat ze uitlekken. Verwarm op een matig vuur een koekenpan met een eetlepel olijfolie. Snijd de knoflooktenen in fijne stukjes en fruit ze zachtjes. Voeg de bonen toe en roerbak gedurende 8 minuten. Voeg extra olie toe als de bonen blijven plakken. Voeg gehakte verse kruiden toe. Plet de bonen met een vork en breng op smaak met wat citroensap, en peper en zout.

Wortelmartino
Wortelmartino

Ingrediënten: 2 wortels, 3 el zongedroogde tomaatjes, 100 g gekookte groene linzen, een kwart ui, 1 el augurkjes en/of, 1 el kappertjes, 1 el mayonaise, 1 el tomatenpuree, 1 el ketchup, 1/2 el worcestersaus, 1/2 el tabasco, peper en zout.

Bereidingswijze: Snijd één wortel in blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze afkoelen. Rasp de andere wortel. Mix de zongedroogde tomaten. Voeg de linzen en de wortels toe en pulseer nog een paar keer met de mixer of keukenmachine, zodat de spread smeerbaar wordt, maar toch nog voldoende beet heeft. Versnipper de ui. Snijd de augurken in kleine stukjes. Voeg de versnipperde ui, de augurkjes en/of kappertjes, de mayonaise, tomatenpuree, ketchup, worcestersaus en tabasco toe aan de spread en meng alles goed. Breng op smaak met peper en zout.

Spinazie-citroenhummus
Spinazie-citroenhummus

Ingrediënten: 200 g spinazie, 1 teen knoflook, 200 g gekookte kikkererwten, 100 g geroosterde zonnebloempitten, 200 ml zachte olijfolie, 2 el edelgistvlokken, een kwart citroen (met schil), 1 el citroensap, peper en zout.

Bereidingswijze: Was de spinazie. Hak de knoflook fijn. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot je een smeuïge spread hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Peterseliepesto
Peterseliepesto

Ingrediënten: 2 tenen knoflook, 2 bosjes platte peterselie, 100 g walnoten, 100 g Parmezaanse kaas, 100 ml olijfolie, het sap van een halve citroen + citroenzeste, peper en zout.

Bereidingswijze: Haak de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix.

Dadelcrème
Dadelcrème

Ingrediënten: 200 g dadels, het sap en de schil, van 1/2 sinaasappel, 100 ml sojaroom, 1/2 tl zout.

Bereidingswijze: Week de dadels een uurtje in heet water. Gebruik je zachte medjouldadels, dan hoef je ze niet te weken. Laat de dadels even uitlekken. Mix alle ingrediënten.

Knolselderijboter
Knolselderijboter

Ingrediënten: 250 g knolselderij, 50 g boter, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 tl nootmuskaat, 150 ml groentebouillon, 50 ml (soja)room, peper en zout.

Bereidingswijze: Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Stoof ze traag op een laag vuur in de boter met de tijm, het laurierblad en de nootmuskaat. Doe een deksel op de pan en controleer regelmatig of de knolselderij niet aanbrandt. Voeg de groentebouillon toe. Laat sudderen tot de knolselderij heel zacht is. Haal het takje tijm en het laurierblad uit de pan. Mix de knolselderij met de room tot een zachte spread.

Bron: ‘Lekker gesmeerd’ van Velt, € 25

Nog meer lekkers:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.