Home Lifestyle Food RECEPTEN: 5 heerlijke gourmetburgers met hoog foodtruckgehalte

RECEPTEN: 5 heerlijke gourmetburgers met hoog foodtruckgehalte

Die met wasabimayonaise! 🤤

© WOUT HENDRICKX

Smaakt er iets beter dan een burger na een lange werkdag? Wij denken van niet! Van een klassieker burger tot eentje met een pittige wasabimayonaise : hier zijn vijf verrukkelijke gourmetburgers die je eenvoudig zelf kan maken.

1 / 5
Burger van zoete aardappel
Oosterse kippenburger
Klassieke hamcheeseburger met cheesepotato-wedges
Thaise fishburger
Linzenburger
Burger van zoete aardappel
Burger van zoete aardappel

Dit heb je nodig:

-250 g zoete aardappelen

-olijfolie

-400 g witte bonen, (uitgelekt, uit blik)

-1 ei

-1 el bloem

-2 à 4 el panko

-2 el fijngehakte peterselie

-1 teentje knoflook

-½ kl cayennepeper

-peper en zout

-1 bokaal gegrilde paprika’s

-4 bruine pistolets

-100 g rucola

-1 avocado

-150 g zure room

-1 el limoensap

-peper en zout

Zo maak je het:

-Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de zoete aardappelen open en besprenkel ze met olijfolie. Rooster ze 15 minuten in de oven.

-Lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe in een blender met 150 g witte bonen, het ei, de bloem, panko, peterselie, geperste knoflook, cayennepeper en peper en zout. Mix kort en breng verder op smaak met peper en zout. Is de mix nog te vloeibaar, voeg dan extra panko toe.

-Vorm burgers van de mix. Bak ze in wat olijfolie aan beide kanten krokant.

-Snij de paprika’s in repen. Lepel het vruchtvlees uit de schil van de avocado, prak fijn, meng met de zure room en breng op smaak met limoensap, peper en zout.

-Snij de pistolets open, leg er wat rucola en een burger op. Werk af met de repen gegrilde paprika, de rest van de witte bonen en een flinke lepel van de avocadosaus.

Oosterse kippenburger
Oosterse kippenburger

Dit heb je nodig:

-½ kl chilipoeder

-½ kl korianderpoeder

-½ kl gemberpoeder

-1 el sesamolie

-400 g kippenlapjes

-peper en zout

-4 blaadjes ijsbergsla

-1 bosje radijzen

-1 prei

-4 pistolets

-4 el hoisinsaus

Zo maak je het:

-Meng de droge kruiden met de sesamolie, wrijf er de kippenlapjes mee in, kruid bij met peper en zout en laat 30 minuten afgedekt marineren in de koelkast.

-Snipper de ijsbergsla in repen. Maak de radijsjes schoon en verwijder het loof. Snij het wit van de prei in fijne repen en frituur kort op 180°C, tot de prei lichtjes kleurt en krokant gebakken is.

-Bak de kippenlapjes krokant in de pan. Warm de pistolets kort op. Halveer ze.

-Leg op elke pistolet wat ijsbergsla en een kippenlapje. Werk af met de gefrituurde prei, de hoisinsaus en serveer met de radijsjes.

PS. Liever vegetarisch? Kikkererwten, linzen of zoete aardappelen lenen zich er prima voor! Ze zorgen voor een mooie, vleesachtige textuur. Breng ze wel op smaak met veel kruiden, anders kan de burger wat flauw smaken.

Klassieke hamcheeseburger met cheesepotato-wedges
Klassieke hamcheeseburger met cheesepotato-wedges

Dit heb je nodig:

-1 sjalot

-400 g rundergehakt

-1 ei

-peper en zout

-½ kl cayennepeper

-2 à 3 el paneermeel

-2 tomaten

-4 augurken

-4 plakjes gezouten spek

-4 hamburgerbroodjes

-4 blaadjes sla

-4 plakjes cheddar

-tomatenketchup

-600 g aardappelen

-olie, om te bakken

-1 kl rozemarijn

-peper en zout

-200 g geraspte kaas (cheddar of emmentaler)

Zo maak je het: 

-Verwarm de oven voor op 180°C.

-Maak de potato wedges: snij de aardappelen in kwartjes of achtste delen, naargelang de grootte. Kook ze beetgaar in gezouten water, giet af en laat goed uitlekken. Leg ze in een ingevette ovenschaal en strooi er de rozemarijn, peper, zout en geraspte kaas over. Zet 15 minuten in de oven.

-Maak de burgers: snipper de sjalot fijn. Meng met het gehakt, het ei, peper, zout en cayennepeper. Voeg paneermeel toe en meng goed. Vorm er 4 burgers mee.

-Snij de tomaten en augurken in plakjes.

-Bak de burgers en het spek krokant in de pan of op de grill, gebruik eventueel wat olie.

-Warm de broodjes even op. Halveer ze, leg er wat sla, een burger, een plakje cheddar, spek, tomaat en augurkjes tussen. Steek er een houten satéprikker door.

-Serveer de burgers met ketchup en de potato wedges.

Thaise fishburger
Thaise fishburger

Dit heb je nodig:

-500 g zalmfilet

-1 rode chilipeper

-3 lente-uitjes

-2 el sesamolie

-1 el sojasaus

-sesamzaadjes

-1 komkommer

-50 ml witte azijn

-50 ml suiker

-1 kl zout

-edamameboontjes (diepvries)

-1 avocado

-sap van 1 citroen

-1 kl wasabi

-4 el mayonaise

-4 bagelbroodjes

-4 blaadjes ijsbergsla of Chinese kool

Zo maak je het: 

-Maal de zalmfilet fijn in een cutter. Snipper de chilipeper fijn, zonder de zaadjes. Snij de lente-ui in fijne ringen. Meng de rauwe zalmsnippers met de chili en lente-ui. Voeg de sesamolie en sojasaus toe. Maak 4 burgers en druk goed aan. Strooi er de sesamzaadjes langs beide kanten op en zet nog even in de koelkast.

-Snij de komkommer in lange linten. Maak een marinade met de azijn, de suiker en het zout. Leg de komkommer in een diep bord, schenk er de marinade over en vul aan met water tot de komkommer onderstaat. Laat 15 minuten marineren, de komkommer wordt zacht en smaakt zoetzuur.

-Kook de edamameboontjes 4 minuten in gezouten water. Haal ze uit het water en strooi er grof zout over. Snij de avocado in plakken en besprenkel met citroensap. Meng de wasabi door de mayonaise.

-Bak de zalmburgers een tweetal minuten aan beide kanten. Rooster de broodjes kort tot ze krokant zijn. Halveer ze en beleg ze met wat sla, een gebakken burger, de avocadoplakjes, komkommer en wasabimayonaise.

Linzenburger
Linzenburger

Dit heb je nodig:

-200 g oranje linzen (blik)

-200 g kikkererwten

-1 sjalot, gesnipperd

-½ kl gerookt paprikapoeder

-½ kl gedroogde oregano

-peper en zout

-2 el olijfolie

-1 el bloem

-50 g paneermeel

-olijfolie of boter, om te bakken

-2 bolletjes mozzarella

-1 bakje gekleurde kerstomaten

-4 dikke sneden zuurdesembrood

-1 bosje basilicum

-120 g pesto

Zo maak je het:

-Mix de uitgelekte linzen en kikkererwten met de sjalot, paprikapoeder, oregano, peper, zout, olijfolie en bloem. Mix fijn en voeg nog paneermeel toe. Vorm er 4 burgers van.

-Bak de linzenburgers krokant, aan beide kanten, in wat boter of olijfolie.

-Snij de mozzarella in plakjes. Halveer de kerstomaten. Rooster het brood en snij elke snede in tweeën.

-Beleg de geroosterde sneetjes brood met basilicum, een linzenburger, mozzarella, kerstomaten en een lepel pesto.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.