Home Lifestyle Zo kom je te weten waar in huis je planten de juiste...

Zo kom je te weten waar in huis je planten de juiste hoeveelheid licht krijgen

Het enige wat jij hoeft te doen, is eens goed rondkijken.

planten
© Daria Shevtsova via Pexels

Een van de dingen die je planten nodig hebben om te overleven, is licht. Maar hoe weet je nu – net zoals met water – exact hoeveel licht jouw plant nodig heeft? Wel, er bestaat gelukkig een methode die je hierbij kan helpen en het enige wat jij hoeft te doen, is eens goed naar je interieur kijken.

Elke plant is anders en heeft dus ook een andere hoeveelheid licht nodig. Sommige plantensoorten kunnen een beetje meer of minder licht beter verdragen dan andere soorten. Planten die meer licht krijgen, zullen ook sneller groeien. Staan ze op een plaats waar het iets donkerder is? Dan blijft de grond iets langer vochtig waardoor je ze minder snel opnieuw water moet geven. Maar hoe bepaal je nu op welke plaats je plant de ideale hoeveelheid licht krijgt?

Om dit te bepalen, moet je kijken naar de stand van je ramen. We weten allemaal dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. Meer informatie heb je in principe niet nodig om dit te ontdekken. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met de tijd van het jaar. In de zomer staat de zon vaak een stuk hoger en is het vaak ook een stuk minder bewolkt. Naar gelang het seizoen kan het dus zijn dat je je planten een beetje gaat moeten verschuiven.

Oost west, thuis best

Staat je raam in de richting van het noorden? Hier is het licht dat binnenkomt vaak iets minder sterk. Wat op zich niet slecht is, want hier kan je planten iets dichter tegen het raam plaatsen. Tropische planten of plantensoorten die het goed doen met iets minder licht kan je hier zonder problemen zetten.

Als je raam in de richting van het oosten staat, krijg je hier ’s ochtends veel direct licht. Dan is de zon vaak nog niet zo sterk waardoor het niet te intens is voor je planten. Gedurende de rest van de dag heb je hier ook veel indirect licht waardoor het over het algemeen een lichtrijke plaats is. Populaire plantensoorten zoals een maranta of een calathea zijn hier in hun element.

In het zuiden is het licht het meest consistent. Vrijwel elke plantensoort voelt zich hier goed. Het enige waar je op moet letten, is hoe dicht of hoe ver je je plant van het raam zet. Heb jij heel wat cactussen of succulenten in huis? Zet ze dan in de buurt van een raam dat naar het zuiden gericht is. Zo krijgen ze lekker veel licht, iets waar deze plantensoorten dol op zijn.

In de namiddag heb je in het westen veel en krachtig licht. Zeker in de zomermaanden kan het voor deze ramen erg warm worden. Lichtgevoelige planten of plantensoorten die niet tegen direct zonlicht kunnen, zet je hier dus beter niet. Door de kracht van het licht zullen de bladeren namelijk verbranden en gaan je planten uitdrogen. Cactussen of succulenten doen het ook hier erg goed. Wil je toch liever een tropische plant op deze plaats zetten? Zorg dan dat er genoeg afstand is tussen je plant en het raam.

Lees ook: