Home Lifestyle Zo kies je de juiste peter of meter voor je baby

Zo kies je de juiste peter of meter voor je baby

Heb jij al iemand in gedachten?

Peter of meter kiezen voor je baby
© Pexels

Ben je zwanger en kun je maar niet beslissen of je nu je zus of toch je beste vriendin als meter van je baby gaat kiezen? Flair to the rescue!

Als je zwanger bent, is het soms een lastige beslissing om de juiste persoon als peter of meter voor je baby te kiezen. Ga jij voor familie? Heb je het meterschap al jarenlang aan je beste vriendin beloofd? Of kies je toch voor die leuke collega? De keuze is hartverscheurend. En dat je je een beetje verdwaald voelt in deze oceaan van onzekerheid, is heel normaal. Wij zetten alles even voor je op een rijtje.

Meter of peter: c’est quoi?

Wat is een meter of peter nu precies? In de katholieke traditie is een meter of peter een getuige van het geloof dat je kind begeleidt in alle stadia van zijn leven, maar ook in religieuze sacramenten. Traditioneel gezien zijn dit ook de mensen aan wie je je kind zou toevertrouwen als jij en je partner zouden overlijden.

Maar of je nu kiest uit religieuze overtuigingen, of je gewoon een peter of meter wil aanstellen omdat dat jarenlange traditie is: hoe weet je nu hoe je de juiste meter of peter kiest?

Peter of meter kiezen

Zeven tips bij het kiezen van je meter of peter

1. Volg je hart.

De eerste raad die we je kunnen geven, is gewoon je hart te volgen. Er is ongetwijfeld iemand in je omgeving bij wie je je goed voelt, die je zelfvertrouwen geeft en die je kan bellen op elk moment van de dag. Hij/zij is daarom perfect om de rol van peter of meter te vervullen.

2. Als dat niet lukt, volg je verstand.

Ben je meer iemand die zijn hoofd in plaats van zijn hart volgt? Dan kan zeker. Vraag jezelf af aan wie je de baby in de eerste levensmaanden zou kunnen toevertrouwen, bijvoorbeeld tijdens date night. Is er iemand waarbij je erop kan vertrouwen dat hij/zij de avond niet al televisie kijkend doorbrengt en daardoor vergeet jouw kleintje melk te geven?

3. Kies iemand die van kinderen houdt.

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar voordat je een peter of meter aanwijst, is het misschien wel handig te weten of die persoon affiniteit heeft met kinderen. Denk ook aan de toekomst. De peter of meter moet voldoende interesse hebben in je kleintje om diens verjaardag niet te vergeten. We hebben het niet per se over cadeaus, maar een kaartje of een telefoontje op de verjaardag van je kleine spruit is toch wel fijn.

4. Liever een persoon die nog geen petekind heeft.

Idealiter kies je voor iemand die nog geen ander petekindje heeft. Waarom? Zo weet je zeker dat je kleintje de volle aandacht krijgt en alle liefde voor jouw baby zal zijn.

5. Religieuze doop? De peter of meter moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Als je voor een religieuze doop kiest, moet de peter of meter van je baby minstens zestien jaar oud én katholiek zijn. Dat wil zeggen: zelf ook gedoopt zijn. Voor meer details raden we je aan om contact op te nemen met je parochie, aangezien de regels kunnen variëren.

6. Zorg ervoor dat de persoon het ermee eens is.

Voordat je een peter of meter ‘nomineert’, is het misschien ook wel handig om te weten of die persoon er effectief mee akkoord zou zijn. Jij wil misschien je kleine zusje kiezen, maar wat als zij eigenlijk een hekel aan kinderen heeft? Doe het dan liever niet. Ze zou ja kunnen zeggen om je niet te beledigen, maar ze zou haar rol misschien niet al te serieus nemen.

7. Jij kiest de meter, je partner de peter.

Of omgekeerd. Of jullie kiezen samen twee meters of twee peters. De opties zijn tegenwoordig eindeloos, maar het is toch leuk om samen als koppel bij de beslissing betrokken te zijn. Dus tenzij je partner geen zin heeft of niemand in zijn omgeving geschikt vindt, is het best om de taak te delen.

Lees ook: