Home Lifestyle DOEN: via deze website kan je je in amper 4 stappen registreren...

DOEN: via deze website kan je je in amper 4 stappen registreren als orgaandonor

Levens redden doe je vanaf nu gewoon vanuit je luie zetel. ❤️

© Pexels

Levens redden doe je vanaf nu vanuit je luie zetel, want sinds kort kan je je ook online registreren als orgaandonor. Is dat wel te vertrouwen, horen we je denken. Absoluut, je hoeft niet meer naar het gemeentehuis om je wilsverklaring te registreren, want je kan dat nu ook doen via het online nationale gezondheidsportaal.

Het is intussen bijna twee jaar geleden dat Frances Lefebure in het programma ‘Make Belgium Great Again‘ heel Vlaanderen optrommelde om werk te maken van die registratie als orgaandonor. En hoewel heel wat mensen zich toen lieten registreren in het gemeentehuis, zijn er nog steeds te weinig orgaandonors. Om die registratie laagdrempeliger te maken, hoef je sinds kort het huis niet meer uit, want het kan gewoon online!

Uitdrukkelijke toestemming

Gisterenavond was in een speciale aflevering van ‘Make Belgium Great Again’ te zien hoe Frances en haar team orgaandonatie voor een tweede keer op tafel legden. Dat deden ze omdat het sinds 1 juli ook mogelijk is om je online aan te melden als orgaandonor. Je kan dus als het ware levens redden vanuit je luie zetel. Wie denkt dat dat niet nodig is, heeft het goed mis. Het klopt inderdaad dat in België in principe iederéén orgaandonor is, tenzij je dat expliciet aanpast in je wilsverklaring. Maar er is een maar, want in de praktijk nemen artsen in de meeste gevallen nooit zomaar een orgaan weg. Staat er uitdrukkelijk in je wilsverklaring dat je organen gedoneerd mogen worden? Dan doen ze dat uiteraard wel.

Belangrijk, zeker als je weet dat je als orgaandonor tot acht mensenlevens kan redden én de levenskwaliteit van maar liefst vijftig andere mensen kan verbeteren. Hoe je nu zelf online werk kan maken van die registratie? Simpel:

  1. Surf naar www.mijngezondheid.be en ga op de homepagina op zoek naar de rubriek ‘Diverse donaties en wilsverklaringen’.
  2. Klik op ‘Mijn orgaandonaties en wilsverklaringen’ en meld je aan met je eID of via ITSME.
  3. Bevestig je profiel en geef je uitdrukkelijke toestemming voor de verschillende donaties die kunnen gebeuren.
  4. Registreer je verklaringen en bevestig ze daarna nog eens. Et voila, ‘t is al gebeurd!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.