Home Lifestyle Onzeker in je relatie: ‘Ik vergelijk me met de ex van mijn...

Onzeker in je relatie: ‘Ik vergelijk me met de ex van mijn partner’

Wij vroegen relatiebemiddelaar en seksuologe Rika Ponnet om raad.

Onzeker in je relatie
© Getty

Onzekerheden in een relatie uiten zich op verschillende manieren, maar meestal komt het op diezelfde negatieve gedachte neer: ik ben niet goed genoeg. Stephanie vergelijkt zicht constant met de ex van haar partner. Wij vroegen relatiebemiddelaar en seksuologe Rika Ponnet om raad.

Stephanie (32): ‘Ik geef het niet graag toe, maar ik check dagelijks de sociale media van de ex van mijn lief. Ik wil weten wat ze doet en hoe ze eruitziet, wat mijn lief zo aantrok in haar. Die relatie is geëindigd, dus ze zal niet perfect geweest zijn. Dat weet ik ook wel. Maar ik heb jammer genoeg het gevoel dat ik ook niet perfect ben. En dat zij dus alsnog beter was voor hem. Klinkt dat logisch?’

Gevoel van competitie of concurrentie

Rika Ponnet: ‘Als je een relatie hebt met iemand, is het heel waarschijnlijk dat die partner al een of meerdere relaties achter de rug heeft. Dat betekent dat er dus een of meerdere exen zijn en het is mogelijk dat je je met hen vergelijkt. Veel hangt daarbij wel af van hoe de vorige relatie is geëindigd. Als je partner die relatie niet zelf heeft verbroken, kan jij misschien het gevoel krijgen dat hij nog altijd gevoelens voor haar heeft. Of als er kinderen zijn uit die vorige relatie, word je steeds geconfronteerd met de gedachte dat je partner ooit met iemand anders samen is geweest. Dat kan allemaal bedreigend zijn.

Bovendien geldt: hoe meer je weet over die vorige relaties, hoe meer je jezelf het gevoel van competitie of concurrentie kan opleggen. Dat brengt onderhuidse onzekerheden of jaloezie mee. Soms zelfs in die mate dat de partner het contact met een ex volledig moet verbreken. Uit zelfbescherming kan je in dat geval maar beter gewoon niet te veel details te vragen over die vorige relaties en de geschiedenis van je partner. Blijf ook weg van sociale media waar je mensen kan opzoeken, dat haalt je alleen maar naar beneden.

Lees ook: