Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘We willen álle Nespressocapsules recycleren. De capaciteit is er, maar de consument moet meewerken’

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

In deze Mei Plasticvrij vinden we het niet alleen belangrijk om aandacht te schenken aan hoe plastic en ons misbruik ervan onze wereld schaadt. Ook andere stoffen zijn schadelijk als we ze niet recycleren. Denk maar aan die vele aluminium koffiecapsules die je dagelijks door je koffiemachine jaagt.


En wie aluminium koffiecapsules zegt, zegt Nespresso. Wij spraken met Brema Drohan, het hoofd van Nespresso BeLux, en Astrid Haas, technisch en kwaliteitsmanager bij Nespresso. Zo’n twee jaar geleden bande de Duitse stad Hamburg aluminium koffiecapsules uit zijn overheidsgebouwen. Het bewijs dat het recyclagebeleid van zulke capsules nog niet op punt staat? Hoe ver staat koffiegigant Nespresso nu écht in ons land met de recyclage van hun aluminium capsules?

Eerst en vooral: waarom gebruiken jullie een moeilijk afbreekbare stof als aluminium voor jullie capsules? Er zijn vast wel milieuvriendelijkere alternatieven.

‘Het is voor ons belangrijk om de koffie in perfecte porties te verdelen, zodat onze koffiedrinker kan genieten van de allerlekkerste koffie die hij mogelijk zelf thuis kan maken. De koffie is vers. Aluminium is een stof die die versheid bewaart en zo de kwaliteit van onze koffie bewaart. Bovendien kan aluminium makkelijk gerecycleerd worden.’

Wat gebeurt er na recyclage met die gebruikte capsules?

‘Het aluminium van de capsules wordt gesmolten en gaat gewoon opnieuw in de “aluminiumstroom”. Daar kan dus uiteindelijk alles dat aluminium nodig heeft van gemaakt worden. Een fietsframe, nieuwe capsules, auto’s... Samen met Caran d’Ache brachten we hun 849-pen uit, maar dan volledig vervaardigd uit gerecycleerde Nespressocapsules.’

Hoe kan de consument er zeker van zijn dat de capsules daadwerkelijk gerecycleerd worden? Het is voor jullie vast makkelijker om ze gewoon bij het restafval te werpen.

‘We hebben geen systeem waardoor de consument zijn recyclagetas kan tracken. Hij moet ons als merk daar gewoon in vertrouwen. Bovendien hebben we in België de capaciteit om alle geproduceerde capsules te recycleren. Dus waarom zouden we het niet doen?’

Shame on me, maar ikzelf werp mijn gebruikte capsules gewoon bij het restafval. Een kleine rondvraag bij mijn collega’s leerde mij dat ook zij hun capsules niet binnenbrengen na gebruik. Hoeveel van de verkochte capsules worden er in ons land concreet gerecycleerd?

‘We moedigen onze consumenten nu al bijna tien jaar aan om hun capsules te recycleren. Momenteel wordt er 25% van de Nespressocapsules in België gerecycleerd. In 2016 was dat slechts 20%. Op een jaar tijd boekten we dus wel vooruitgang.

Ons doel is uiteraard om ooit 100% van de aluminium capsules die de deur uitgaan, te kunnen recycleren en een nieuw leven te geven. De capaciteit in België is er al, maar we weten dat er nog werk aan de winkel is om de consument te sensibiliseren. Als nu 100% van de Belgische klanten zijn capsules wil recycleren, kunnen we dat ook effectief doen. Wereldwijd is onze capaciteit 92%. In 2020 willen we ook wereldwijd de volle 100% kunnen recycleren.’

Hoe denken jullie die beoogde 100% ooit te kunnen halen?

‘We moeten duidelijk communiceren naar onze consumenten dat ze hun gebruikte capsules kunnen terugbrengen naar ons én we willen die stap naar recyclage vooral zo makkelijk mogelijk maken voor hen. Allerliefst zouden we de capsules ooit in de PMD-zak willen krijgen, zodat ze een onderdeel van ons nationaal recyclagesysteem worden. Maar dat is een langetermijnproject.

Ondertussen proberen we het de consument op andere manieren makkelijker te maken. In België en Luxemburg hebben we ondertussen al 1000 ophaalpunten (vind er hier een in jouw buurt). Daar kan de Nespressodrinker zijn gebruikte capsules in een tasje binnenbrengen. Ook in onze eigen Nespressowinkels en ondertussen zelfs in Q8-vestigingen is dat mogelijk. De koeriers die nieuwe capsules komen leveren, nemen de recycling bags met gebruikte capsules bovendien ook weer mee.

In Waals-Brabant en ‘s- Gravenbrakel staan er ondertussen in negentien containerparken containers speciaal voor onze capsules. Er zijn dus al heel wat verschillende manieren voorhanden, maar we experimenteren nog steeds met nieuwe manieren om de gebruikte capsules tot bij ons te krijgen.’

Momenteel lijkt toch nog niet iedereen op de hoogte van het belang of zelfs de mogelijkheid van de recyclage van Nespressocapsules. Is het geen idee om Nespresso-ambassadeur George Clooney in de reclamefilmpjes op televisie iets te laten zeggen over recyclage? Zo kan hij meewerken aan de sensibilisering voor de recyclage van jullie capsules.

‘George is het Nespressogezicht voor heel de wereld. Voor België zouden we wel willen dat hij het zegt, maar hij is global brand ambassador. De advertenties waarin hij voorkomt worden in alle landen uitgezonden, dus ze zijn vrij algemeen. We gebruiken George niet om specifieke boodschappen over te brengen. Maar we weten wel dat we onze consumenten nog meer bewust moeten maken van het belang van recyclage. En we blijven ons best doen om dat naar hen toe te communiceren.’

 

Meer over Mei Plasticvrij: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '